07.02.2015 | 13:44
Трактора уважавал Борисов, защото е единственият премиер 2 пъти

Алексей Петров, повече известен като Трактора, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заявиха позиции по следните теми:

Началото на делото „Октопод”.

Алексей Петров заяви, че с ареста му преди 5 години е бил направен опит да се отклони вниманието на хората от другите проблеми, но в момента, когато вече делото „Октопод” е прекратено, е ясно, че всичко е било една голяма лъжа. „Днес дело „Октопод” няма и си мисля, че тези, които го изфабрикуваха, трябва да отговарят, особено прокурорите, които не успяха да го вкарат в съда, защото в крайна сметка се похарчи огромен държавен ресурс”, категоричен бе той.

Алексей Петров обясни, че що се отнася до личното му отношение, той се опитва да махне с ръка и да забрави, защото в противен случай ще му коства енергия и време, които иска да инвестира в други посоки. „Да, но сега има вероятност, след като съдия Ченалова беше временно отстранена от длъжност, делото срещу Вас, което се точи протяжно вече 3 години, да започне отначало, какво мислите?”, попита водещата Илиана Беновска, на което събеседникът й отговори, че има психологическа нагласа и възприема тези 3 години, както и предварителното производство, като психотерапия, като период за равносметка.

„След 3 години ходене по мъките не е никакъв проблем за мен да изчакам още 5 месеца”, добави той и подчерта, че е убеден, че краят ще бъде благоприятен, това е очевидно, такава е и нагласата на експерти и специалисти. Алексей Петров заяви, че обвиненията за пране на пари и влияние с власт отдавна отдавна не съществуват и са останали само някакви отношения, които прокурорите, за да излязат от ситуацията, са решили, че трябва по някакъв начин да ги минат през съдебен процес. „Но се надявам това, макар и с тази забава, която предстои от няколко месеца, да приключи и категорично вярвам в добрия изход, нищо не ме притеснява”, завърши той.

Какво си спомнят от датата на ареста – 10-ти февруари 2010 година?

Адвокат Николай Велков заяви, че в самата дата няма нищо особено и не бива тя да се експонира по някакъв начин. „Имаше едно дело „Октопод”, което беше много шумно и зрелищно показано и демонстрирано по медиите, това дело се определи в неговия ход като делото, което е съсипало прехода, обвързало е магистрати, икономически субекти, пране на пари, но истината е, че към настоящия момент това дело не съществува, защото то беше прекратено с акт на Специализирания съд”, обясни той.

Алексей Петров каза, че от датата на арестуването си няма да забрави никога, че служителите, които са дошли да го арестуват, са влезли в спор него дали трябва да легне на земята. „Близо 10-минути продължи спорът защо трябва да го направя, след като не оказвам никаква съпротива, след като не се укривам, предния ден бях в Националното следствие, за да обяснявам един казус, свързан с работата ми в ДАНС. Тогава те ми казаха, че така са им казали началниците”, продължи той и добави, че го е направил само и единствено, за да не създава проблеми на хората, които са дошли да го задържат.

„Но хубавото е, че в това фабрикуване бяха привлечени некомпетентни, малко близко до примитивизъм хора, и в крайна сметка нищо не излезе, но пък е трудно да се привлекат експерти по измислено дело, защото тези, които си знаят работата, трудно се съгласяват на такива изпълнения”, каза още той. „Като Ви слушам мисля, че като че ли най-голямата Ви болка е унижението, даже не посегателството върху личното Ви пространство и правото Ви да живеете и да работите?”, попита водещата Илиана Беновска, на което събеседникът й отговори, че явно Цветан Цветанов е решил да го унижи в личен план, какви са били мотивите му обаче не може да каже.

„Струва ми се обаче, че Цветанов не разбираше, че унижава един офицер, аз все пак съм бил офицер, ръководител на група за специални операции на баретите, участвал съм в акции, имам име, олицетворявам специализирания отряд, след това бях на много висока длъжност в една от най-секретните служби и когато той ме просва, той просва тези институции, той просва репутацията на службите, можеше да си го спести това, какво като ме покаже по телевизията легнал? Това, според мен, е някакво животинско удовлетворение”, подчерта Алексей Петров.

Трябва ли да се промени правната норма да има само един съдия, който да води делата и ако с него се случи нещо, всичко да започва отначало?
Адвокат Николай Велков каза, че това нещо е регламентирано в Закона за съдебната власт и това са правила, които спазват съдилищата. Той добави, че смята това за редно, защото така се гарантира безпристрастността и един съдия, след като започне да гледа делото, трябва да го приключи. „Говорите за безпристрастност, но виждате, че именно безпристрастността е поставена под съмнение на тази съдия Ченалова и по този начин обектът на делото, Алексей Петров и другите подсъдими, практически стават жертва на обстоятелства, които меко казано не са допустими изобщо да съществуват в съдопроизводството, така че не би ли следвало да има приемственост между съставите?”, попита водещата Илиана Беновска, на което адвокат Николай Велков отговори, че това действително е така, но е редно е новият съдия да се запознае изцяло с фактите и обстоятелствата по делото.

Той продължи, че при разпити на свидетели, когато съдиите се произнасят и решават определен казус, съществува елемент и на вътрешно убеждение и той се придобива по време на разпитите на свидетелите и на диалога в залата. Помолен и той да коментира темата, Алексей Петров заяви, че вероятно законодателят го е преценил това и му се струва, че е редно един съдийски състав да довършва докрай делото, което е започнал, а по някакви причини, ако не е възможно да го направи, друг да го започне от начало и по същия начин да се запознае детайлно.

Той подчерта, че това е просто лично мнение, защото не е специалист по темата. Помолен да коментира твърдението, че е ударил Георги Цветанов с лопатка, Алексей Петров каза, че лопатката е измислена, защото тя утежнява квалификацията за престъпление и това позволява на процеса да се развива продължително. Той добави, че случаят с лопатката е бил включен в последните обяснения на Цветанов, който една година и половина е давал обяснения и когато е трябвало да бъде освободен от ареста, за да се утежни и да се преквалифицира обвинението е трябвало да се измисли нещо. „Кой му шепнеше на ухото на Цветанов?”, попита Илиана Беновска, на което Алексей Петров отговори, че самият Цветанов не е компетентен, но хората, които той е бил включил в изпълнението на поръчката, са успели да изфабрикуват твърдението за лопатката.

Отношенията на Алексей Петров с Бойко Борисов.

Алексей Петров заяви, че няма отношения с Бойко Борисов. „Аз съм обикновен гражданин, занимавам се с бизнес, преподавам, Бойко Борисов е премиер, аз уважавам това, при това преди всичко, защото той е единственият премиер, който беше избран за втори път”, обясни той и добави, че така е избрал суверенът, случило се е два пъти и следователно трябва да се съобразява с него.

Алексей Петров обясни, че през 2010 година е имал съмнение, че Бойко Борисов е дал мълчаливо съгласие за ареста му, тогава Бойко Борисов е казал, че е имало неща, които не е знаел, а тези неща всъщност са били изфабрикувани и са му били поднесени в последния момент. Адвокат Николай Велков заяви, че прави чест на Бойко Борисов, че никога не се е изказвал по делото и не е взимал страна.

„Казвате, че тогава той е вярвал, а сега дали продължава да вярва на това, което му е било поднесено?”, попита Илиана Беновска, Алексей Петров отговори, че премиерът не е можел да не вярва на хората, които са му поднесли нещата, защото това са ръководители на службите. „Друг е въпросът, че с тези ръководители на служби съм имал противоречия и конфликти, когато бях в ДАНС, но пък аз смятам, че съм си свършил работата тогава и това, че ме преследваха по този начин тотално показва, че добре съм работил, засегнал съм интереси, което е добра оценка”, категоричен беше Алексей Петров. На въпроса негово ли е било предложението премиерът да назначи Яне Янев за съветник по въпросите на борбата с корупцията, той отговори, че няма комуникация с премиера, не се занимава с такива неща и няма нищо общо с това назначение.

Кои са поръчителите на делото „Октопод” и връзката на КТБ със случая?

Адвокат Николай Велков заяви, че поръчката и за делото „Октопод”, и за делото срещу Николай Цонев идва от едно и също място и това е КТБ. Той продължи, че в КТБ не само са потънали няколко милиарда, но тя е била и една фабрика за изпълнение на съдебни поръчки и арести. Имало е няколко прокурори, които са изпълнявали поръчките да задържат хората, да ги унижават, да се образуват дела с хвърчащи доказателства. Адвокат Николай Велков подчерта, че ако е имало октопод, той е бил точно там. Той разказа, че преди ареста на Алексей Петров са участвали в един консултативен съвет при тогавашния омбудсман Гиньо Ганев и това, за което са настоявали тогава, в момента се е потвърдило – банката е изчезнала, потънали са огромни средства, а Алексей Петров е бил далновиден и е констатирал още преди пет години, че има заплаха за националната сигурност.

Помолен да коментира връзката между КТБ и ареста му, Алексей Петров обясни, че преди време е предложил писмено на тогавашния финансов министър Симеон Дянков държавните пари в КТБ да бъдат преместени в държавната банка за развитие. След като му е било отговорено, че това няма как да стане, защото по този начин КТБ ще фалира, той отново е предложил писмено, след като държавните пари не могат да бъдат извадени от КТБ, то държавата да получи дял в КТБ. „Това нещо беше разбирано и на високо ниво, но явно задкулисието беше по-силно. По времето на първия мандат на ГЕРБ МВР беше завладяло ситуацията и беше на преден план, грубата сила победи интелекта”, подчерта Алексей Петров.

Попитан дали изпитва удовлетворение от факта, че нещата, които е предвиждал, са се случили, той отговори, че е представител на академичната общност и това му е работата – да алармира обществеността изпреварващо. На въпроса ще се разкрие ли в крайна сметка истината за хората, които са получавали облаги от КТБ, адвокат Николай Велков отговори, че не е оптимист в тази посока, защото практиката показва, че на всеки 4-5 години в България се извършва по един голям грабеж за сметка на обществото, който остава ненаказан. Алексей Петров каза, че е оптимист за създаването на по-добра среда за работа в България и призова медиите и политиците да не всяват паника в хората, за да могат гражданите да започнат да потребяват, а не да спестяват парите си.

Според него е важно да започне едно по-съзидателно говорене, което ще се отрази благоприятно на имиджа на страната ни и ще привлече чужди инвеститори. „За финал да Ви попитам, как ще отбележите датата 10-ти февруари, попита Илиана Беновска, но което Алексей Петров отговори, че няма нещо значимо в този ден и гледа с насмешка на това, което му се е случило. „Напред и винаги с поглед в огледалото за обратно виждане”, завърши Алексей Петров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране