06.05.2016 | 0:08
Тръмп все по-близо до Белия дом
Основният съперник на милиардера се отказа от битката след първичните избори в Индиана, при демократите Клинтън загуби от Сандърс

Американският милиардер Доналд Тръмп спечели убедителна победа на първичните избори на републиканците в щата Индиана. В същото време основният конкурент на Тръмп в предизборната кампания – сенаторът от Тексас Тед Круз, призна поражението си и обяви, че се оттегля от надпреварата за президентския пост.

“От самото начало аз казвах, че ще продължа, докато има реалистичен път към победата. Тази нощ, тъжно ми е да го кажа, изглежда, че този път е затворен”, заяви сенаторът от щата Тексас на своите последователи в град Индианополис. “Дадохме всичко, което имахме, но избирателите избраха друг път”, заяви Тед Круз, чието оттегляне остави аутсайдера Джон Кейсик единствен съперник на Доналд Тръмп.

Така милиардерът според единодушното признание на местните политолози си гарантира номинацията на Републиканската партия за кандидат за президент на САЩ. В Индиана трябваше да бъдат разпределени гласовете на 57 делегати на конгреса на Републиканската партия в Кливланд, щата Охайо, който ще се проведе от 18 до 21 юли. На него ще се реши кой ще бъде официалният кандидат на партията за президентските избори през ноември.

Обработката на бюлетините още не е приключила, но по предварителни оценки, Тръмп е получил повече от 53% от гласовете, осигурявайки си първото място. Втори е Круз с около 37% от гласовете, следван от губернатора на Охайо Джон Кейсик със 7,6% от гласовете.

Световните медии реагираха остро на действията на Тед Круз, като много от тях излязоха със заглавия “Кошмарът на САЩ се сбъдна, Тръмп все по-близо до Белия дом”. Политическите анализатори признават, че Доналд Тръмп е бил силно подценен от своите опоненти. Републиканската партия има известни резерви относно милиардера заради крайните му сексистки изказвания, както и отношението му към мигрантите от Мексико.

Делегатите се притесняват и от политиката на своя кандидат, която предвижда затягане на националната сигурност, ограничаване на потока от мигранти през границата на САЩ с Мексико и забрана за мюсюлманите да влизат на територията на държавата.

Победата в Индиана не гарантира президентска номинация за Доналд Тръмп, но след като Тед Круз се отказа от битката, между милиардера и Белия дом стои единствено губернаторът на Охайо Джон Кейсик, който има 1 победа от 41 щата. Тръмп от своя страна изрази увереност, че на изборите на 8 ноември ще победи бившия държавен секретар Хилъри Клинтън, която се очаква да бъде номинирана за кандидат на Демократическата партия.

Клинтън обаче не успя да извоюва категорична победа като Тръмп на първичните избори в Индиана. Нейният основен съперник от демократите – сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс, поведе на изборите в този щат. След обработката на 70% от бюлетините той взема 53,3% от избирателите демократи, а Клинтън – 46,7 на сто.

В навечерието на първичните избори в Индиана анкетите показваха, че Клинтън е подкрепяна с около 7% повече избиратели, отколкото Сандърс. В Индиана борбата е за гласовете на 92 делегати на конгреса, на който ще бъде официално номиниран кандидат на Демократическата партия на президентските избори в САЩ. В момента Клинтън си е осигурила подкрепата на 2217 делегати на бъдещия форум, а Сандърс – само 1357. За да си осигури номинацията за кандидат-президент на националния конгрес, претендентът е необходимо да има подкрепата на 2383 от 4764 делегати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране