08.10.2019 | 1:10
Тръмп заби нож на кюрдите, след което почна да плаши и Турция
Ако Турция действа извън границите, ще заличим икономиката й, обяви американският президент, след като бе остро критикуван от собствената си Републиканска партия

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че ще „заличи“ икономиката на Турция, ако Анкара направи нещо в Сирия, което в своята „велика и несравнима мъдрост“ той счете за действие „извън границите“, предава Франс прес.

Извънредното предупреждение на Тръмп срещу съюзника на САЩ в НАТО бе отправено, точно след като Белият дом обяви изтегляне на военнослущите си от турско-сирийските гранични райони.  С това решение Вашингтон изглежда даде на Анкара зелена светлина да атакува кюрдите, въпреки че те воюват заедно с американските сили срещу близкоизточната терористична групировка „Ислямска държава“ в Сирия.
Последните „туитове“ на Тръмп са на фона на бурна критика от редиците на собствената му Републиканска партия, че е предал кюрдите.

„Ако Турция направи нещо, което аз по своята велика и несравнима мъдрост считам за извън границите, напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм това и преди!)“, написа американският президент в социалната мрежа „Туитър“.

Доминираните от кюрдските въоръжение формирования „Сирийски демократични сили“ (СДС) смятат, че САЩ са им „забили нож в гърба“ с изненадващото си изявление, че американските войници ще се изтеглят, за да не пречат на турската военна операция в Северна Сирия, предаде по-рано Ройтерс„Имахме уверения от САЩ, че няма да позволят турска военна операция срещу нашия регион“, заяви говорителят на СДС Кино Габриел в интервю пред телевизия „Ал Хадат“.

СДС са „изцяло ангажирани“ с гарантираната от САЩ сделка за „механизма за сигурност“ на граничния район, добави той. „Но изявлението (на САЩ) от днес беше изненада и можем да кажем, че беше нож в гърба за СДС“, категоричен е военният.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране