07.07.2015 | 0:58
Цакалотос смени Варуфакис
Новият финансов министър бил любезен, изненадите му се ограничавали само до цветни панталони от рипсено кадифе

Евклидис Цакалотос е назначен за нов финансов министър в Гърция, предаде гръцката телевизия “СКай”. Назначаването на новия министър стана известно след срещата на партийните лидери в Гърция, които заседаваха повече от седем часа в президентската резиденция в Атина.

Агенция “Франс прес” цитира лидера на партия “Независимите гърци” Панос Каменос, че по-късно днес ще бъде публикувано общо изявление на присъствалите на срещата лидери, в което се призовава за сделка по дълга. “Няма друг вариант, освен сделка”, каза Каменос, чиято партия е част от управляващата коалиция, заедно със СИРИЗА на Алексис Ципрас. “Скоро ще получите съвместното изявление от всички лидери, освен от Комунистическата партия…, с което даваме подкрепа на министър-председателя да отиде в Брюксел утре и да преговаря от името на гръцкия народ”, каза още той пред журналисти.

Гръцкият координатор в преговорите за спасителна помощ с международните кредитори Евклидис Цакалотос бе основният кандидат на правителството на Алексис Ципрас за поста на финансов министър, след като Янис Варуфакис подаде оставка.

Икономистът Евклидис Цакалотос, който е получил образованието си в “Оксфорд” и се издигна до координатор на преговорите между Атина и кредиторите, е абсолютната противоположност на досегашния финансов министър Янис Варуфакис. Цакалатос е различен и любезен, изненадите на 55-годишния икономист се ограничават само до цветни панталони от рипсено кадифе и запазената му марка – жълто-черен шал.

Вестник “Гардиън” разказва, че на живо той е приветлив и въздържан професионалист, олицетворение на образователните институции, в които се е намирал през последните 30 години. Това е доста далеч от свободния нарцисизъм, в който бунтарят Варуфакис беше обвиняван.

Цакалотос е роден в Холандия и израснал във Великобритания – син в известна гръцка фамилия, която го изпраща да учи в елитното частно лондонско училище “Сейнт Пол”. Той се завръща в Атина със своята британска съпруга в началото на 90-те, след като преподава икономически науки в университета в Кент, Великобритания. Неговият безупречен гръцки, дори и днес е примесен с интернационалното му минало и английски акцент, който не може да бъде сбъркан.

Левите му виждания, придобити в “Оксфорд” като част от студентското крило на гръцката европейска комунистическа партия са ошлайфани от антиглобалистичното движение. Също като предшественика си Цакалотос подкрепя членството в еврозоната, но е категорично срещу прилагането на по-нататъшни мерки за икономии, които ще задълбочат спиралата на икономическата смърт на страната му. Той признава, че новото правителство на СИРИЗА е направило грешки, които идват от неопитността, но и настоява, че властта се е поучила от тях.

Цакалотос вярва, че правителството на Алексис Ципрас, което се изправи срещу политиката на затягане на коланите, говори от името на много хора в цяла Европа, които са подложени на жестоките капризи на пазара и се чувстват изключени от процеса на вземане на решения. “Ние сме по-радикални заради това, че сме повлияни от антиглобалистичното движение и вярваме в концепцията за демокрация на участието”, казва той пред “Гардиън”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране