21.02.2015 | 1:15
Цар Киро отново в ареста
Техника за заглушаване на бръмбари открита в дома му

Ако Специализираната прокуратура в София не повдигне обвинение на Кирил Рашков за участие в организирана престъпна група, на 10 март изтича срокът на законното му задържане и трябва да бъде пуснат на свобода. Дотогава 73-годишният Цар Киро остава зад решетките, реши в негово отсъствие вчера окръжният съд в Пловдив.

„Ситуацията е, меко казано, абсурдна. През септември 2014 г. делото бе поето от Специализираната прокуратура за повдигане на обвинения за участие в организирана престъпна група, но до момента такова обвинение не е повдигнато Ще изпратя сигнал до Апелативната прокуратура на Специализираната прокуратура, когато взимам становище по дело, което не наблюдавам, да бъда уведомяван”, заяви в съдебната зала окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Той настоя съдът да уважи искането на защитата за назначаване на комплексна съдебномедицинска експертиза на арестанта, която да бъде изготвена в 3-дневен срок, за да се прецени дали наистина има основания за изменение на мярката за неотклонение. По думите на прокурор Попов доказателствата за престъпленията, в които Кирил Рашков е обвинен от окръжната прокуратура в Пловдив, са многобройни. Част от тях са подслушани със специални разузнавателни средства разговори, иззет домашен компютър на Кирил Рашков, както и техника, с която ромите са заглушавали в дома си евентуални бръмбари. „По-голямата част от престъпленията Кирил Рашков ги е извършвал в дома си, което е видно от СРС-тата по делото. В дома си Рашков е провеждал срещи с обвиняемия Радослав Петров за организация, транспортиране и производство на наркотици. Те трябвало да бъдат внесени от Холандия, в България да бъдат таблетирани и изнесени към Турция”, каза още прокурор Попов, като така се противопостави на искането на адвокатите на Кирил Рашков да бъде пуснат под домашен арест.

„Съкрушена съм. Мъжът ми е невинен. Искам да го пуснат на свобода. Зле се чувства в ареста. Болен е. Не пази диета там. Няма кой да му подсигури диета за диабета. Приема лекарства, но в ареста лечението не може да се проведе. Един възрастен човек вече за такова обвинение, дето го обвиняват, споделя, че не е добре”, каза след съдебното заседание жената на Кирил Рашков Костадинка. Тя разказа, че последно видяла мъжа си преди 2-3 дни. Разбрала, че в неделята преди съдебното заседание в ареста била повикана линейка, тъй като Цар Киро вдигнал захарта до 18 единици. На 10 юли м.г. Кирил Рашков се сдоби с три обвинения от окръжната прокуратура: за пренос през границата на 501 грама живак, съхраняване на това отровно вещество и за притежание на нерегистрирани археологически обекти – бронзови и сребърни монети, които получил като наследство от покойния си баща Цар Гого.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране