05.07.2015 | 16:14
Цацаров към Кънев: Лесно е само да говориш и да делиш хората на #Кой и #Свой
Главният прокурор отново при Беновска в новата телевизия на КОЙ

Главният прокурор Сотир Цацаров и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев влизат в ожесточен задочен спор в предаването на Илиана Беновска по Канал 3.

Цацаров бе в телевизията само преди 2 седмици. Очевидно новата медия на КОЙ ще стане любима kа обвинител №1, за когото от ГЕРБ и Реформаторския блок твърдят, че е протеже на ДПС.

“Не знаех, че Радан Кънев притежава познания по психиатрия”. Така Цацаров коментира изказване на лидера на ДСБ, че “най-трудно е да си Сотир Цацаров, защото има толкова много правомощия, че аз си давам сметка, че част от психическите отклонения, които сме наблюдавали в Прокуратурата в миналото, сигурно се дължат на твърде много отговорности. Така че разбирам го, че му се струва, че на всички други им е лесно”.  По-рано Цацаров беше обобщил: “Лесно е да си Радан Кънев, трудно е да си Петър Москов”.

Според Кънев между него и главния прокурор няма никаква лична вражда и персонална враждебност. Той даже изброява два пъти, в които е посещавал Цацаров в кабинета му. “Цацаров избра да пази правомощия, които знае, че са неприлични и вече има сериозен принципен проблем. Доколкото говорим за оценка на институцията, прокурорската, в България това е оценка с десетилетна давност, така че г-н Цацаров е много погрешно да я възприема лично, защото трупа върху себе си греховете примерно и на Филчев, и на покойния г-н Татарчев, и на няколко комунистически главни прокурори, при които Прокуратурата е страдала от абсолютно същите проблеми. Нуждата от реформа в Прокуратурата няма нищо общо с персоналните качества на конкретния главен прокурор, нито един не се е справил, няма и да се справи без реформа!”, казва още Кънев.

Изказването на Радан Кънев е много оригинално, реагира главният прокурор в характерния си стил. “Не знаех, че притежава познания по психиатрия, дано не са и по съдебна психиатрия!”, продължава Цацаров.

После обяснява, че не е твърдял, че на него му е трудно, а на всички останали хора им е лесно. Казал е само, че е лесно да си Радан Кънев, а е трудно да си Петър Москов. Лесно е само да говориш и само да всяваш разделителни линии, трудно е да се опитваш да правиш нещо и да променяш нещо с дела, а не само с думи и с разделянето на хората на „Кой” и „Свой”, тоест такива, които са „за” и такива, които са „против”.

Цацаров отказва да приеме негативите на всички главни прокурори преди него и добавя: „Вижте, готов съм да поема всички обвинения в грехове, и на покойния Иван Татарчев, Бог да го прости, и за греховете на Никола Филчев, ако щете и за греховете на Борис Велчев и моите собствени. Малко много ми идва обаче да поема цялата вина и за комунистическите главни прокурори, пък и да Ви кажа честно, съмнявам се, че г-н Кънев дори може да им изброи имената.”

Според него голямата грешка е, че винаги разделяме нещата така – кой е „за” реформата и кой е „против”, дори не казваме каква е реформата, начертава се една черта и хората, които са отвъд тази черта, тоест не мислят така, както мисли Кънев или някой друг, тези са врагове. “Те не могат да бъдат „наши”, да бъдат хора, които правят реформа, защото са врагове,”, продължава Цацаров като индиректно обвинява Кънев в болшивизъм.

„Една каруца, ако вземете, ако трябва да бъде теглена от двете страни, тя няма да мръдне и сантиметър, най-много да се счупи, ние сме на тази фаза в момента!”, добавя още той.

1 коментар

  1. Нали каза:

    Друго си е да променят правилата, така че ти да бъдеш избран.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране