23.06.2016 | 15:56
Цацаров напусна ВСС след скандал със съдийка
Главният прокурор тръшна вратата след разправия със Соня Найденова

По време на редовното заседание на ВСС се стигна до повишаване на градуса в залата по време на дебати по предложение на главния прокурор. Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет да одобри спешни мерки за съдилищата и прокуратурите в граничните на Гърция и Турция населени места заради миграционния натиск.

Срещу искането възрази Соня Найденова – по процедурни причини, но и заради официалната статистика, че има намаление на бежанския поток през първото тримесечие на годината – с 20%.  Цитиран от БТА, Цацаров реагира остро с думите, че проблемът “не е съдийската, прокурорската колегия, проблемът Ви е, че предложението е направено от мен и касае съдилищата”. И намери в казаното от Соня Найденова за личен мотив, “защото имате лични семейни причини за това, защото трябва да развиете тезата, че главният прокурор се намесва в работата на съдилищата.”

След тези думи Цацаров напусна заседанието на съвета като тръшна вратата след себе си, а преди това заяви, че оттегля предложението си. Найденова реагира със съжаление, че Цацаров “прехвърля лични антипатии”. На свой ред колегата й Калин Калпакчиев я защити с думите, че поведението на Цацаров е неприемливо и не може да си позволи такова лично отношение.

Заседанието продължи след кратка почивка и без главния прокурор, предаде БНР. Преди няколко дни Сотир Цацаров написа писмо до ВСС с искане за кадрово, материално-техническо и финансово осигуряване на граничните прокуратури и съдилища.

Само на 16 юни са били разгледани и решени 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата. Разследването по всяко от делата е приключило в рамките на 48 часа от един разследващ полицай в Царево и трима прокурори от местната прокуратура, единият от които командирован от Бургас, аргументира се с предложението си до ВСС Цацаров.

Делата са приключени от двама наказателни съдии в Царево, каза главният прокурор.
Соня Найденова има кариера на съдия като от 3 октомври 2012 г. е член на ВСС. До неотдавна тя беше представляващ съдебния кадрови орган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране