07.08.2019 | 15:59
Целта на огромния пожар в Сибир – да скрие нещо
Според властите целта е да се прикрие сеч, от "Грийнпийс" казват, че пожарите са на много по-голяма площ

Огромните пожари, обхванали сибирските гори, са запалени умишлено. Това заявиха от прокуратурата в Русия.  Според разследващите огънят, който е обхванал два и половина милиона хектара, е запален, за да се прикрият следи от незаконна сеч.

Екоактивисти, обаче, твърдят, че опожарените гори са два пъти повече като размер и са нанесени почти непоправими щети за природата в този регион. В опитите да се загасят огромните пожари са включени стотици пожарникари и войници, както и десетки единици техника, включително самолети и хеликоптери.

„Сваляме температурата, така че наземните екипи да могат да работят в близост до огъня. Когато температурата е прекалено висока те не могат дори да се доближат до огнения фронт”, обясни Витали Зайцев, който е пилот на самолет за гасене на пожари.

„Езерото Байкал е заобиколено от планини, районът е много трудно достъпен. Това не е равнина и работата ни е много специфична. Взимаме вода от Байкал и я вдигаме, за да преодолеем планинската верига – на височина от около 1500-2000 м”, Заяви Дмитри Пушкарев – пилот на самолет.

Пожарите в Сибир се разрастват, въпреки намесата на Руската армия, твърдят от екологичната организация Грийнпийс. „Въпреки изказванията на руските власти, площта на пожарите в Сибир не намалява. Според данните от сателитни снимки, повече от 4.3 милиона хектара горят – площ колкото Московска област.“, пише в изявление на организацията, цитирано от Евронюз.

В неделя руското министерство на отбраната обяви, че намесата на техни самолети и хеликоптери е довела до „потушаването на пожарите на площ 753 хиляди хектара“.

Няколко дни по-рано президентът Владимир Путин беше разпореди армията да се включи в гасенето.

Организации за защита на околната среда като Грийнпийс обявиха пожарите за „екологична катастрофа“.

Федералната агенция за горите в Русия каза, че пожарите не представляват заплаха за селища и стопански обекти.

Губернаторът на Красонярски край Александър Усс заяви, че пожарите са „естествен, природен феномен, а борбата с него е безсмислена или дори вредна.“

Властите бяха принудени да действат отчасти и поради обществен натиск. Около 1 милион души се подписаха в петиция да бъдат загасени пожарите в Сибир.

Огънят е далеч от населени места, но в много села в Красноярски край и съседните Якутия и Иркутска област се спусна гъст дим, който според медици е вреден за здравето.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране