04.04.2021 | 14:10
ЦИК спря машинното гласуване във Велико Търново
Вотът с устройствата бе преустановен и в смолянски секции, проблеми има и в Добрич

Машинното гласуване търпи сериозен провал на парламентарните избори. Непрекъснато валят сигнали за проблеми, което доведе до преустановяване на този вид вот на някои места.

След постъпилите оплаквания, Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че ще спре окончателно използването на машините в целия избирателен район. Гласуването с устройствата бе прекратено и две секции в Смолянско – в Чепеларе, където машината въобще не е тръгнала да работи, и в секция 24 в областния град, където пък се повредил принтерът.

Оказа се, че и в Добрич има голям проблем. В машините не е вкарана опцията „Не подкрепям никого“, сгрешени са и преференциите за една от партиите. В момента ЦИК заседава по казуса „Добрич“.

Специално до мярката за Велико Търново се стигна, след като местната районна избирателна комисия (РИК) е получила сигнали за грешка в софтуера, която е станала причина за размяна между имената на кандидатите и номерата на преференциите им. Това означава, че гласуването ще продължи изцяло с хартиени бюлетини.

„Ще бъде зачетена преференцията в порядък такъв, че гласуването за първия кандидат ще бъде считано за 13-и, тъй като там има проблем с нареждането на кандидатите. Първите трима са се оказали – най-вероятно техническа грешка, ще проверяваме кой как е налял софтуера – в края на листата, тоест, четвъртият е станал първи и така надолу докато се стигне до последните трима, които би трябвало да бъдат първи“, обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

„Ще се извади разпечатка с резултатите, тя ще бъде отчетена, вероятно ще има някакви спорове, но това, което е регистрирано като факт, най-вероятно ще бъде зачетено“, допълни неясно говорителят за съдбата на подадените досега гласове. Таня Цанева – другият говорител на ЦИК, поясни, че отбелязаните досега преференции при преброяването ще бъдат зачетени по номера в листата, а не по имената на кандидатите.

По думите му грешката е била налице още при първата разпечатка от машината, направена сутринта, но от изборната администрация не са обърнали внимание. Това е станало, едва след като засегнатата страна – „Демократична България“, е сигнализирала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране