14.09.2023 | 21:13
ЦИК заличи партията на Лютви Местан
След проверката от ГРАО се оказва, че от ДОСТ не са събрали нужните поне 2500 коректни подписа

ЦИК анулира удостоверенията на няколко партии като участници в местните избори на 29 октомври заради проблеми с подписките.  Така те се очаква да бъдат заличени от съответния регистър за вота.

Една от заличените партии е ДОСТ на бившия формален председател на ДПС Лютви Местан. В момента формацията се ръководи от друго лице на име Танер Алимолла. След съответната проверка в ГРАО се оказало, че редовните подписи в подкрепа на ДОСТ за участие в изборите са под изискуемите 2500. Това е причината днес ЦИК да анулира удостоверението на партията.

Това се случи и с „Българската пролет“. Тази партия е председателствана от бившия депутат Велизар Енчев. Той в последните няколко години гравитира около БСП на Корнелия Нинова, но все пак е решил да регистрира партията си за предстоящите местни избори. Според ЦИК обаче не са събрани изискуемите поне 2500 коректни подписа.

Крах претърпя и най-новата политическа сила – „Единение“. Тя бе регистрирана като партия от съда в последния възможен ден за подаване на документи за изборите – 13 септември. Както „Флагман“ съобщи, представители на „Единение“ се явиха вчера в ЦИК малко преди крайния срок – 17 ч. И там обаче се оказа, че има проблем с подписите. Партия „Единение“ бе създадена от бившите депутати от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов и Иван Манев.

Подобна е съдбата и на още три партии – „Движение на непартийните кандидати“ (ДНК) на Минчо Христов, „Съюз за отечеството“ и партия „Никола Петков“. Техните регистрации също се заличават поради липса на достатъчен брой коректни подписи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране