18.06.2016 | 10:55
Цирк: Бареков издига Софиянски за президент, той прехвърли топката към ДСБ
Бившият служебен премиер предложи профилите на Желев, Стоянов и Първанов

“Не само че не съм готов, но и не съм подходящ за президент”. Това каза пред БТВ Стефан Софиянски в отговор на думите на Николай Бареков, че го харесва за кандидат-президент. По думите на Софиянски трябва да се търси държавен глава, който да отговаря на профила. „Аз съм бил ефрейтор, какъв главнокомандващ може да бъде един ефрейтор от кеча. Профилът на българския президент трябва да бъде или един сериозен юрист, или философ, историк”, заяви Софиянски, припомняйки професиите на предишните държавни глави Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

Той допълни, че Радан Кънев е подходящ кандидат за президент, ако има амбициите и ако споделят общи идеи. Ние се стремим да обединим обществото около идеи, каза още той. В отговор Радан Кънев каза, че би гледал напред, а не назад. „Този разговор на хора от миналото за теми от миналото е излишен, той е за учебниците вече. Нов десен проект е най-старото нещо в българската политика. Мисля, че само Софиянски е правил около 5 за последните 10-15 години, така че звучи смешно. В ушите на хората това означава, че някакъв лидер си сковава поредната спасителна лодка”.

Николай Бареков обясни в студиото, че със Софиянски ще правят ново консервативно движение, а не проект. „Ситуацията в държавата и в Европа е такава, че е нужен един нов консервативен подход в правенето на политика. Европа е пред много сериозно разцепление, пластовете са се раздвижили най-вече заради неуспешната европейска интеграция на почти цяла Източна Европа”. Движението е дългосрочен, фундаментален проект и не е свързано с предстоящите президентските избори, допълни Бареков. По думите му възможно и с Радан Кънев да говорят по тези теми.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране