07.04.2016 | 0:01
Цв. Цв. бламира Бъчварова за реформата в МВР
Вътрешната министърка продължава да твърди, че битовата престъпност намалява и се разкрива бързо

Проектът за реформи в МВР на министър Румяна Бъчварова бе бламиран от съпартиеца й и неин предшественик в предния кабинет на ГЕРБ Цветан Цветанов. Предложенията й не бяха приети от парламентарната вътрешна комисия вчера. Шестима депутати подкрепиха промените в Закона за МВР, разбунили полицаите, трима бяха категорично “против” и седем се въздържаха.

Красимир Янков от БСП поиска проектът да не се гледа заради трусовете, които създал. Той напомни на Цветан Цветанов, че предложенията на Бъчварова променят закона, който самият зам.-председател на ГЕРБ прокара. “Левицата е против прехвърлянето на министерски правомощия към професионалното ръководство. Това е бягство от отговорност, не сме съгласни”, коментира и Атанас Мерджанов от БСП.

“За мен буди недоумение начинът и формата, по който беше подготвен и представен този законопроект. Няма реална комуникация между МВР и вътрешна комисия. Аз и до ден днешен не знам кой е предложил този законопроект. Аз смятам, че Вие, г-жо Бъчварова, носите негативи, но за сметка на някой друг. Убеден съм, че в същността на този законопроект надали сте имали възможност да вникнете в дълбочина”, заяде се и Цветанов. Според него имало добри предложения, но не покривали очакванията в сектор “Сигурност”, нито обещанията на ГЕРБ.

След като стана ясно, че е бламирана от управляващото мнозинство, Бъчварова коментира, че законопроектът за МВР няма да стигне до зала. Тя не намира свои грешки – промените не били приети поради политически причини и поради неразбиране на депутатите. Тя отрече да обмисля оставка заради бламирането.

По-рано през деня Бъчварова обяви, че МВР разкрива бързо битовите престъпления. По думите й в България имало спад на регистрираните такива за разлика от Европа. “Забелязва се усложняване на криминогенната обстановка в цяла Европа. В някои държави до 50% има увеличение. При нас има спад на регистрираните. Гражданите ги разбирам – при цялата им чувствителност. Правим по всички линии това, което е в рамките на възможностите”, оправда се вицепремиерът.

Бъчварова коментира и ситуацията около миграционния поток. Тя се похвали, че антитерористичният закон е на финалната права и скоро ще бъде представен в НС. Вътрешният министър смята, че маршрутите на бежанците не минават през България. Управляващите и “всички отговорни институции в ЕС” били наясно с опасността бежанският поток да се пренасочи през територията на България, прекосявайки българо-турската граница. По думите й в споразумението на ЕС с Турция има точка, която предполага задействане на същия механизъм като в Гърция, ако се установи масово преминаване на мигранти през българо-турската граница. “Имаме известна гаранция, че ще има реакция, европейска, към Турция, ако това се случи. Имаме вече и одобрен протокол за реадмисия с Турция и много скоро той ще бъде подписан”, оптимистична бе Бъчварова. За да са подготвени службите, ни предстои учение на Военноморските ни сили.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране