31.03.2016 | 15:25
Цв. Цв. струва нови 109 000 евро на държавата
"Октоподите" осъдиха България в Страсбург заради силовите арести, изказванията на бившия вътрешен министър и други нарушения

Голямата уста на Цветан Цветанов и бруталните арести на МВР от времето му на вътрешен министър ще струват нови 109 000 евро на България. В четвъртък излязоха решенията на Европейския съд по правата на човека по три дела, заведени за знакови операции на Цветановото МВР – ареста на Алексей Петров, задържането на сочения за негова дясна ръка Антон Петров – Хамстера, както и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците.

Съдът отбелязва, че решенията по тази група от дела са по повод широко отразените в медите полицейски операции, които са довели до нарушаване на забраната за изтезаване, презумпцията за невиновност, правото на справедливо процес, зачитане на личния живот и непредоставяне на ефективни средства за защита.

Специално нарушаването на презумпцията за невиновност е заради изказванията на Цветан Цветанов. Той беше кръстник на много от полицейските операциите и имаше навика да осъжда хората пред медиите, преди произнасянето на съда.

Сега България е осъдена още заради бруталните арести, които са довели до нарушаване на забраната за изтезание и правото на личен и семеен живот. Освен това задържаните не са получили дължимата им защита от българските правоохранителни органи. Съдът присъжда общо 80 000 евро на Пламен и Йордан Стоянови и семействата им. Отделно се присъждат 5000 евро за раноски по делата.

Алексей Петров ще получи 9000 евро, а Антон Петров и и съпругата му други 15 000 евро.

С тези нови три осъдителни пръсъди общата сметка, която гражданите ще платят за действията на МВР и изказванията на Цветанов като вътрешен министър, достига 203 000 евро.

Пред миналата година Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург произнесе две осъдителни присъда срещу България заради шумната полицейска акция “Медузите” във Варна. България бе осъдена и заради изказванията на Цветанов по делото “Касоразбивачите”.

Съдът в Страсбург вече указа на България да предприеме ефективни вътрешни средства за защита на своите граждани от психически тормоз от полицията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране