13.05.2021 | 20:46
Цветан Василев: Пеевски е радиоактивен и за Борисов, и за ДПС
Оманският фонд е оттеглил иска си срещу България, защото е бил компенсиран с 80 млн. евро

Пред обществото са представяни от властта едни данни и обяснения за финансовите отношения между нея и бизнеса, а други са реалните неявни и сложни обвързаности и зависимости между тях, които протичат зад завесата. Те могат да бъдат доказани с ревизия на държавната ББР /Българска банка за развитие/ и разкриване на цялата документация в Министерството на финансите, както и на всички регулаторни институции на държавата.

Този е същественият извод от последното интервю в сряда, 12 май, на бившия банкер и собственик на Корпоративна търговска банка /КТБ/ Цветан Василев пред Генка Шикерова в предаването „Алтернативата“.

Защо атаката срещу Борисов започнала сега от бизнеса?

Не е започнала сега, Василев припомни, че е бил първият, който открито заяви за рекета на властта при затварянето на банката през 2014 г., но тогава разкритията му „не били на мода“. „Бизнесът през всичките тези години беше пресиран, търсеше се от него все повече и повече, за да продължи да съществува докато се стигне до едно ООД 50 на 50, което се представлява от Борисов и Пеевски“,  заяви Василев. И това се доказвало от факта, че предприятията от активите на КТБ, които били прехвърлени и превзети след затварянето на КТБ, били същите, „поискани от Пеевски в прословутия му рекет преди атаката срещу банката“. И всичко това фигурирало в документи, за които той вече е говорил.

На конкретен въпрос Василев посочи, че Пеевски е „изчезнал“ от публичното пространство за да се спаси имиджът на Борисов и ДПС. „Пеевски е радиоактивен и за Борисов, и за ДПС. Но към днешна дата реално разследване не може да има, докато остава тази организация на прокуратурата, докато начело е Гешев, а на Антикорупционната комисия КПКОНПИ Цацаров„. Защото те по думите му са лостовете за крепене на „центъра“.

А кой е центърът? „Дълбоката държава, тя се олицетворява от Борисов и Пеевски, но не е лице, а съвкупност от интереси“, отвърна Василев. По думите му в дъното на дълбоката държава са част от остатъците на Първо главно управление на ДС.

Оманският фонд е оттеглил иска си срещу България, защото е бил компенсиран с 80 млн. евро

За твърденията на бизнесмена зърнопроизводител Светослав Илчовски пред комисията „Манолова“,че единият от собствениците на Първа инвестиционна банка /ПИБ/ Цеко Минев бил притискан да продаде банката на Оманския фонд, Василев коментира, че банката е била в такова състояние, че Цеко Минев по-скоро би я подарил на някого. И по този повод обясни, че Оманският фонд /който беше акционер с 30% дял в КТБ/ е оттеглил иска си срещу България заради отнемането на лиценза не защото е признал, че българската държава е права. „А в резултат на скрито, дълбоко засекретено в Министерството на финансите споразумение, с което българската страна признава вина и са изплатени на фонда компенсации от 80 млн. евро“.

 

Василев допуска, че компенсациите може да са изплатени на фонда не от българската държава, а „да са уредени на други нива“. Припомни, че оманците са имали от по-рано инвестиции в т. нар. комплекс „Супер-Боровец“ през фонда „Икуест“, представляван от Георги Крумов. „Не изключвам – продължи Василев, участието да е било продадено на някое физическо лице или „инвеститор“ от България“. А откъде да е имал пари този „инвеститор“ от България? Не е задължително да е имал пари, като нищо може да бъде източена сумата с фиктивен кредит от ББР, заяви бившият банкер и акцентира на необходимостта да бъде направена ревизия на държавната банка.

А доказателства за хипотезите?

„Самият факт, че Пеевски купи от Георги Крумов хотел „Ястребец“ на Боровец навежда на мисълта, че е напълно възможно именно Пеевски или подставено на него лице да стои зад това. Няма логика да се купува един губещ хотел от Крумов освен като услуга. Защото Крумов беше връзката с Оманския фонд.“
Според Василев логиката на всичките сложни преплитания и взаимни услуги сочи към проблема КТБ – да бъде всячески удовлетворен Оманския фонд, „защото решение на Вашингтонския арбитраж срещу България щеше да означава опровержение на тезата на унищожителите на банката и потвърждение на моята“.

Антуражът и „ковчезниците на Борисов“ се сменят периодично,

смята Цветан Василев, попитан за връзките с Борисов на бизнесмена Иван Ангелов – Пилето, който бе изслушван заедно с Илчовски в комисията по ревизията. По времето на Василев „ковчежник – по думите му – бил Александър Сталийски“. Що се отнася до Иван Ангелов, Василев твърди, че преди години бизнесменът Красимир Гергов продал ипотекираната си луксозна къща в Бояна на директора на Правителствена болница Любомир Спасов. И когато се поразшумяло в медиите, къщата била прехвърлена именно на Ангелов, за да бъде прикрит проблемът, че болничен директор с държавна заплата може да бъде собственик на такъв имот.

Според Василев пак корупция стои зад чадъра над директора на болницата Спасов: „Доставено е медицинско оборудване за 8-10 млн. лв., а правителствена болница го е купила за 30 милиона“, заявява Василев и заключава: И какво пречи част от тези 20 милиона да отидат за една достойна къща на този достоен човек.“

Борисов намекнал на Цветан Василев за съдбата на всесилния руски бизнесмен Ходорковски

Свръхлюбопитен, знаменателен спомен сподели Цветан Василев от свой отдавнашен разговор с Бойко Борисов. Борисов споменал, неясно в какъв контекст, че всеки бизнесмен можел да бъде „приземен“. Ето, Ходорковски, всесилен, мощен с гиганта „Юкос“, има собствени самолети, а Путин с два „МИГ-а“ го приземи, казал Борисов. Василев отвърнал: „Миговете на Путин летят за разлика от твоите.“

Тъй като разговорът е воден през 2012 г., когато Цветан Василев все още беше на върха на силата и славата в тандем с Пеевски, не стана ясно от спомена му дали премиер и банкер само са се състезавали по остроумие, или към банкера още тогава е бил отправен недвусмислен знак.

„Днес никой вече не се интересува от делото КТБ“

– смята Василев. „По това дело са разпитвани хора, затънали в престъпления с активи, откраднати от фирми, които същевременно са инкриминирани, забележете – а това превръща делото в абсолютен фарс“, заяви банкерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране