05.12.2020 | 11:59
Цветанов поиска подкрепа за хората
Неблагоприятните психо-емоционални, поведенчески и здравни ефекти и последици от пандемията на COVID-19 ще бъдат масови и с дългосрочен ефект

ООН сигнализира в свой доклад, че наложената карантина в повечето страни увеличава с над 20% случаите на домашно насилие.

Карантинните мерки затрудняват службите и неправителствените организации да се свържат с жертвите. Много страни вече съобщиха за увеличаване на случаите на домашно насилие като ги наричат „сенчеста пандемия“. Неблагоприятните психо-емоционални, поведенчески и здравни ефекти и последици от пандемията на COVID-19 ще бъдат масови и с дългосрочен ефект. Това пишат на сайта си от партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“.

Държавните институции не създават условия за това психотерапевти и психолози да откликват бързо и адекватно на нарастващите нужди от достъпни и квaлифицирани психологически грижи.

Тревожност, депресия и безсъние са доказано най-разпространените психични проблеми сред преболедувалите от COVID-19.

През първите три месеца след положителен резултат за COVID-19, един на всеки пет преболедували е развил тревожност, депресия или безсъние.

СЗО информира също така, че за хората с вече съществуващо психично заболяване, съществува 65% по-голяма вероятност отколкото за останалите, да бъдат диагностицирани с COVID-19.

На този фон остава неясно какво прави българската държава, за да осигури спешно така нужната в момента психосоциална подкрепа на гражданите.

Ето защо ПП „Републиканци за България“ настоява за:

1. Приемане в спешен порядък на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие изработен от работна група на Министерството на правосъдието, с председател настоящия министър на правосъдието. Този законопроект включва всички коментари и предложения на институциите и на неправителствените организации участвали в работната група. Предложените изменения подобряват взаимодействието между институциите, улесняват достъпа на жертвите до защита и подпомагат създаването на услуги за подкрепа и възстановяване. Проектът е получил подкрепа и от омбудсмана на Република България г-жа Диана Ковачева. Въпреки това, работата по този законопроект бе спряна без обяснения през юли, 2020г.

2. Разясняване на всички лекари в страната на текста на чл. 4 ал.3 от Закона за защита от домашно насилие /По искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие и да описва това в медицинските досиета и в амбулаторен лист/ .

3. Да се регламентира правно задължението на лекарите и на медицинските лица да сигнализират полицията при постъпване на данни за домашно насилие.

4. Да се възобнови спешно работата по проекта за закон, който да регулира дейносjта на психолозите и психотерапевтите в България.

От десетилетия се отлага приемането на такъв закон у нас, въпреки че проект за него е внесен в Народното събрание.

На мнение сме, че бездействието на институциите, които следва да бъдат ангажирани с преодоляването на социалнозначимите последствия от пандемията, ще доведе до сериозни психосоциални проблеми с дългосрочни последствия.

4 коментара

  1. Chihi каза:

    Чакаме подкрепа. А Бойко и другите да ги приемат по спешност в психиатрията
    !

  2. Kaiser Souze каза:

    Ами, ние сме жертви на два типа насилие – едното идва дуетът Пеевси & Борисов; другото е домашното. Ако ги спрем и направо политаме… Хубаво е, че има останали политици, които мислят и за хората!

  3. Borimir каза:

    Хората трябва да се приоритет.Трябват спешни мерки за прекратяване на тенденцията със случаите на домашно насилие.

  4. Джули каза:

    Ще бъдат разбира се. Но няма клой да обърне внимание на хората. Мисли се за следващ мандат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране