09.02.2015 | 17:07
Цветанов получи 4-годишна присъда
Решението на САС подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок

Бившият вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе осъден на 4 години затвор и на втора инстанция по обвинението си за престъпление срещу правосъдието.

Софийският апелативен съд (САС) изцяло потвърждава решението на Софийския градски съд (СГС), приемайки, че подсъдимият неправомерно е сложил шест резолюции “Не!!!” на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Цветанов получи същата присъда на първа инстанция в края на май миналата година. Тогава съдия Тони Гетов го призна за виновен по обвинението му, че е извършил престъпление срещу правосъдието, стопирайки разрешени от съда СРС-та.

Според мотивите на първата инстанция бившият МВР шеф изобщо не е имал правото да поставя отрицателни резолюции върху исканията, след като те вече са били разрешени от съда. Съдия Гетов прие, че в качеството си на вътрешен министър подсъдимият е можел единствено да изпълни волята на съда, а не да прави преценка дали да се съобрази с нея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране