10.03.2021 | 10:56
Туроператорите заподозряха държавна кампания срещу Занзибар
Те се обявиха против въвеждането на 14-дневна карантина за пристигащите от острова наши сънародници

Идеята на здравния министър проф. Костадин Ангелов да се въведе задължителна карантина от 14 дни за пристигащите от Занзибар българи разбуни духовете сред туроператорите. Засега туристите, които се връщат от там трябва да представят единствено отрицателен PCR тест, направен до 24 часа преди връщане в България, което гарантира премахване на карантината от РЗИ. В момента в Занзибар има българи, които могат да бъдат неприятно изненадани от новото правило, което според туристическите агенции е абсолютно недопустимо.

“Дойче Веле“ припомня, че през пролетта на миналага година правителството на Занзибар обяви, че на острова коронавирус не съществува и спря всякаква инфомация за развитието на заразата и броя на заболелите.

Според българските туоператори въвеждането на задължителна карантина е част от международна кампания срещу Занзибар. На този етап няма данни за завърнали се българи с положителни тестове за коронавирус, каза за сайта Travel News Николай Александров, управител на туроператора “Карта холидей”. Освен това всички нощувки и самолетни билети се предплащат и няма правно основание парите да бъдат върнати, тъй като самолетните полети до Занзибар не са забранени, а хотелите там работят нормално. Ето защо според туроператорите държавата трябва да върне парите на клиентите, които са в правото си да се откажат от пътуването при така създалите се обстоятелства и да си поискат обратно цялата предплатена сума.

Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение бъдеще за туризма” и управител на “Сейф травел” каза, че на последната среща браншът е получил уверение от проф. Ангелов, че ще има предвидимост при въвеждане на нови мерки. В останалите европейски страни се въвеждат мерки за 15 дни напред, а не в последния момент. Много хора са си взели отпуска, за да осъществят пътуването и няма как да изкарат 14-дневната карантина без да ходят на работа.

При пристигането на летище София туристите директно отиват в лаборатория, а туроператорът получава обобщена справка за резултатите на всеки полет, каза Георги Пасев, маркетинг директор туристическа агенция “Абакс“, която до момента е осъществила най-много полети до Занзибар.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране