15.04.2016 | 12:31
Турски общини спират връзките си с Кърджали заради ДОСТ
ДПС: Става дума само за места, където управлява партията на Ердоган

Голямата община Бурса и истанбулската община Газиосманпаша официално обявиха с писма, че замразяват отношенията си с управляваните от ДПС Кърджали, Момчилград и Крумовград, предаде БГНЕС.

Депутатът от ДПС Янко Янков призна, че знае за замразяването на отношенията. Той обаче уточни, че турските общини, които са пристъпили към подобен акт, са само такива, чиито кметове са от Партията на справедливостта и развитието, която управлява страната. Според Янков дори в тези общини обаче подобен акт не се приема еднозначно. Той е убеден, че замразяването на отношенията няма как да подпомогне новата партия ДОСТ.

В Бурса е централният офис на най-влиятелната изселническа организация “Балгьоч”, която открито подкрепи проекта ДОСТ на импийчнатия лидер на ДПС Лютви Местан и участва в учредителната конференция на партията в българската столица.

Община Газиосманпаша в Истанбул също обяви, че замразява приятелските си отношения с Кърджали и направи това със специално изявление в сайта си. „Протоколът ни с община Кърджали за сътрудничество в сферата на местното самоуправление, културата, туризма и градоустройството бе подписан добросъвестно. Но община Кърджали очевидно не направи нищо по посока на този протокол за побратимяване и сътрудничество и остана безчувствена към него. Поради това ние взехме решение за замразяване на клаузите от протокола за двустранните ни отношения“, се посочва в съобщението.

По неофициална информация безпрецедентното прекъсване на отношенията на Кърджали с турските общини, в които изселниците традиционно на избори гласуват за ДПС, се дължи на проекта на Лютви Местан за новата партия ДОСТ.

С подобно решение се сблъска Хасково миналата година, когато по повод 100-годишнината от арменския геноцид преименува местния парк “Мерсито” на “Арменци”. Тогава съседната област Одрин замрази протокола за съвместно участие в проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество.

В началото на февруари турски медии писаха, че на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на депутата и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски е забранено да влизат в Турция. Информацията все още не е официално потвърдена или отречена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране