13.09.2015 | 19:03
Турция днес прилича на Германия от времето на Хитлер
За бежанците: Не сме лоши хора, но става въпрос за национална сигурност

Бившият премиер Иван Костов заяви пред Би Ти Ви, че темата за бежанците в България и Европа е сложна и няма как да бъде гледана само през призмата на хуманизма и правата на човека.

“Ние не сме били безжалостни към хората. Причината за конфликта е обстоятелството, че в Северна Африка и в Близкия Изток има гражданска война. Тя е предизвикана от свалянето на светски политически режими, така или иначе терористични. Включително с участието на страни-членки на НАТО. Има и нещо по-лошо от тиранията и по-лошо дори от войната, а то е гражданската война. Обикновената война я водят военни сили, които по правило щадят цивилното население. Една интервенция военна може да се започне само тогава когато може да се постигне справедлив мир. Не е справедлив мир това, което стана в Либия, Ирак, Сирия, защото е родил гражданска война”, каза Костов.

Според него всичко това се случва заради “силно забравени уроци от европейски и световни политици”.

Костов изтъкна, че потокът от бежанци е много сложен по състав и в него има рискове за нашата национална сигурност.  “В последните години у нас са влезли 45 000 души. Това е равно на потока бежанци след Първата световна война. Ситуацията е критична. Трябва да се овладее кризата. Проблемът на Европа обаче е, че тя е военнополитическо джудже, което не може да се държи по този начин в бъдеще. Тя не може да започва конфликти, когато не може да установява справедлив мир. трябва да бъде готова да наложи волята си. Термините на хуманизма, свободата, катастрофират в тази ситуация. Ние не сме лоши хора, ние сме състрадателни хора, но това е съвършено друг въпрос. Става въпрос за националната сигурност и за сигурността на Европа”, каза Костов.

Той изтъкна, че Турция е в изключително тежка ситуация. “Там има шпиц команди, погроми върху кюрдски политици, кюрдски фирми, прилича ми на Германия от времето на Хитлер. Турция е все по-силно ислямизираща се страна с неоотомански амбиции. Турция пълзи към гражданска война. Големите страхове у нас трябва да бъдат дали гражданската война от Сирия няма да обхване Турция”, смята Костов.

Бившият премиер зададе и въпроса защо богатите страни от Арабския свят не бъдат принудени да споделят икономическите и социалните тежести. “Това е техен проблем, това са араби, сунити, каквито са повечето от страните в Близкия Изток? Защо изнасят тези хора? И след това предлагат на Германия с наглост да дадат пари, за да си построят джамии”, попита Костов.

Той припомни, че през 1999 г., когато бе премиер, България не допусна бежанци от Косово, а им оказа помощ. Според него в момента ние имаме уважението на всички косовари. “Натискаха ме тогава да приемем повече бежанци. Много силен натиск. Косовски бежанци бяха приети в много страни в Европа. Тази стратегия беше изключително правилна”, разказа Костов.

Бившият премиер коментира и темата за цените на горивата. “Простото обяснение е, че има картел Картелът е наложен от основния притежател на акцизните складове, а това е Лукойл България. Този картел диктува цените, не е срещнал противодействие”, каза Костов. И изтъкна, че ако Комисията за защита на конкуренцията не може да установи картел трябва да попитат някой специалист как става това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране