20.10.2020 | 13:49
Турция обяви половината Егейско море за свое
Гръцките въоръжени сили останаха в състояние на бойна готовност

„Действията на (турския президент) Ердоган не пораждат права“, подчертават пред „Катимерини“ източници от (гръцкото) правителство в коментар на новата, непредизвикана ескалация на напрежението от страна на Турция, която разпространи карти, които представят половината Егейско море като турско.

От правителството на Гърция отбелязват по всеки начин, че няма да паднат в „капана“, който методично поставя турският президент, защото е ясно, че той се опитва да въвлече Атина в някакъв свършен факт, който може да има две различни форми: или да стане някаква грешка „на терен“, тоест „горещ“ инцидент при струпване на военни кораби в района, или да започне диалог, който да включва теми, за които гръцката страна няма намерение да преговаря. „Едното, разбира се, може да е функция на другото“, допълват същите източници.

Гръцкото правителство в условията на този баланс на страха основава всичките си действия на две оси, както се видя и от вчерашния поток от дипломатически контраатаки. Първата ос казва: „Хладнокръвие и не следваме Турция в играта й“. Втората е свързана с международните контакти, така че вече установилото се схващане, че Турция действа извън всякакво международно право, да укрепне още повече. Тази цел имаше и вчерашната четворна активност с нотата към Анкара и интензивните контакти с ООН, САЩ и Европейския съюз.

Потвърждение на всичко казано дотук даде вчера и (правителственият говорител) Стелиос Пецас. „Анкара, с последното си действие, което се прибавя към многократните провокации в последно време, предприе едностранно и своеволно ново определяне на границите на района за издирване и спасяване под своя юрисдикция. Това решение е крещящо незаконно, защото включва райони, които не само се намират под гръцка юрисдикция, но и под гръцки суверенитет“, каза говорителят на правителството и допълни, че ескалацията от страна на Анкара се сблъсква с „международната законност и не създава правен ефект“.

Претенциите на Анкара влизат в противоречие с положението, определено още през 50-те години и декларирано пред компетентната Международна морска организация, като съвпадат с района на контрол на полетите, възложен на Гърция, т.е. района за полетна информация на Атина.

(Правителственият говорител) подчертава още, че Гърция чрез компетентния Единен център за координация на издирването и спасяването в Пирея координира ефективно всички операции за издирване и спасяване в зоната си на отговорност, като предоставя услуги на всички самолети и кораби, които бъдат изложени на опасност. Интензивните дипломатически действия ще продължат и утре с посещението на (премиера Кириакос) Мицотакис в Никозия за тристранната среща с (кипърския президент) Никос Анастасиадис и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

И вчера (гръцките) въоръжени сили останаха в състояние на готовност, въпреки че (турският изследователски кораб) „Оруч Реис“, който следва курс на югоизток, достигна до най-западната точка на запазения от Анкара район, до 80 морски мили от (гръцкия остров) Кастелоризо. Днес сутринта, ако продължи да се движи със същата скорост, ще достигне на разстояние от около 12 морски мили от Стронгили, един от трите острова на групата на Кастелоризо. Заповедите, които са получили въоръжените сили, е да се разгърнат с цел защита на обявените (гръцки) суверенни права, т.е. 6 морски мили от групата. В района на потенциален гръцки суверенитет (от 6 до 12 морски мили) гръцките сили ще уведомят турския проучвателен кораб по радиовръзка, че се намира в границите на гръцкия континентален шелф.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране