20.08.2015 | 0:05
Турция пред предсрочни избори
Партията на справедливостта и развитието не успя да събере коалиция и върна мандата за управление
Реджеп Ердоган

Турция е на крачка от предсрочни избори, след като спечелилата вота през юни (ПСР) във вторник върна на президента мандата за сформирането на кабинет, писаха местните медии. ПСР не успя да състави правителство с нито една от трите партии, които влязоха в парламента, а крайният срок за това изтича на 23 август. ПСР не спечели категорично мнозинство на изборите в началото на юни, което не й позволи да управлява сама.

Според турската конституция президентът Реджеп Ердоган трябва да даде мандат за съставяне на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), която зае второ място на изборите. Държавният глава обаче не смята да възложи на републиканците да съставят правителство, твърди в. “Хюриет”. “Нямам време за губене с тези, които не знаят къде се намира президентският дворец”, казал той. Лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу отказа да влезе в новоиздигнатия дворец на Ердоган в столицата Анкара, който според опозицията е незаконен.

В реч в Анкара, излъчвана по телевизията, Реджеп Ердоган заяви, че Турция се насочва бързо към предсрочни избори, след като опитите за съставяне на коалиционно управление са се провалили. “Отново бързо се насочваме към избори”, каза държавният глава и добави, че единственият изход от настоящето безизходно положение е обръщането към “волята на народа”.

На фона на политическата криза се изостря и проблемът със сигурността в Турция. Полицай бе леко ранен при стрелба, която двама души откриха вчера пред двореца “Долмабахче” в Истанбул, съобщиха местните медии. Въоръжени лица атакуваха пост пред входа на двореца, който е сред най-популярните туристически дестинации в мегаполиса. Там се намират офиси на министър-председателя, но в момента на атаката премиерът Ахмет Давутоглу е бил в столицата Анкара. Нападателите хвърлили срещу постовия полицай шумова граната, открили и стрелба, след което се опитали да избягат. Турската полиция обаче успя да ги залови и изяснява мотивите за нападението, както и дали двамата са част от терористична организация.

В югоизточната турска провинция Сирт 8 войници загинаха, след като колата им бе уцелена от бомба. Смята се, че атаката е дело на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране