13.10.2019 | 20:41
Турция прогони над 130 000 сирийци
750 роднини на ислямисти са избягали от лагер, контролиран от кюрдите

Над 130 000 души в Сирия са били принудени да напуснат домовете си в района на Рас ал Айн и Тел Абияд вследствие на бойните действия, обявиха от ООН. Около 400 000 мирни граждани в зоната на конфликта ще се нуждаят в близко време от хуманитарна помощ и защита, смятат от Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси (OCHA).

В петия ден от военната операция на Анкара в Североизточна Сирия турските власти обявиха, че 480 бойци от кюрдската милиция „Народни отряди за защита“ (YPG), смятани за терористи от Турция, са били „неутрализирани“, предаде Дойче веле. Сирийската Обсерватория за човешки права съобщи за 104-ма убити кюрдски бойци, както и за 30 цивилни жертви и 49 убити от сирийските бунтовници, подкрепяни от Турция. Анкара обяви, че контролира граничното селище Рас ал Ейн, но Сирийската обсерватория за човешки права отрече съобщението. Тя обаче посочва, че турските сили контролират големи райони от граничния гр. Сулук, в североизточната част на провинция Ракка.

Бойци от протурската Сирийска народна армия, които водят сухопътната част от турската офанзива, са екзекутирали 9-има цивилни, включително и кюрдска политическа лидерка, съобщи „Гардиън“. Кадри от екзекуцията, заснети с мобилни телефони, са разпространени в социални мрежи. Цивилните пътували в автомобили и били спирани от сирийски бунтовници на път южно от Тел Абияд. Сред убитите е и Хеврин Халаф, генерален секретар на партия „Бъдеща Сирия“.

Междувременно кюрдите в Сирия съобщават и за масово бягство на над 700 членове на семейства на бойци от „Ислямска държава“ (ИД) от лагер в Айн Иса, където са настанени 250 жени и 700 деца. В неделя в лагера, край който се водят сражения, избухнал бунт. Сирийските демократични сили (СДС) в момента държат хиляди заподозрени в терористична дейност. Външното министерство в Анкара обяви, че Турция ще поеме отговорността за бойците на групировката „Ислямска държава“, ако турските военни контролират райони, където се намират центрове за тяхното задържане.

Турският министър на отбраната отрече при офанзивата да са били атакували целенасочено американски сили. Той коментира обстрела, на който попаднаха в петък американски спецсили в района на гр. Кобани. Министър Хулуси Акар обясни, че турската армия отвърнала на обстрел от сирийска страна по гранични турски селища. Американският наблюдателен пост обаче изобщо не е бил обект на турския огън и щом било получено съобщение от американска страна, обстрелът веднага спрял, поясни министърът.

700 000 сирийци да бъдат заселени в селските райони от зоната за сигурност в Северна Сирия, а други 300 000 да бъдат настанени в градовете там – това е планът на Анкара, обявен от турския министър на благоустройството Мурат Курум.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране