14.07.2019 | 0:29
Турция ще омилостивява САЩ с покупка и на „Пейтриът“ (видео)
Вашингтон смята доставката на ракети С-400 за проблем. Руското министерство на отбраната пък пусна кадри от изпращането на техниката към Анкара

Вашингтон смята, че доставката на компоненти за руските противовъздушни системи С-400 в Турция е проблем, предава БНТ. Очаква се разговор между изпълняващия длъжността – министър на отбраната на САЩ Марк Еспър и турския му колега Хулуси Акар.

Компоненти от комплексите С-400 бяха транспортирани до авиобаза „Мюртед“ край Анкара. Най-вероятно 120-те управляеми зенитни ракети ще бъдат изпратена по море в края на лятото. Разполагането им ще започне през октомври, а сделката се оценява на 2,5 милиарда долара.

НАТО изрази загриженост и припомни необходимостта от оперативна съвместимост. Вашингтон се опитва да възпрепятства сделката между Анкара и Москва.

„Преди да започнем – искам да кажа, че сме наясно с доставките на С-400 в Турция. Позицията ни по отношение на изтребителите Ф-35 не е променена“, обяви Марк Еспър, цитиран от Националната телевизия.

Купуването на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 не означава промяна в стратегическата ориентация на Турция. Това уверение е дал турският министър на отбраната Хулуси Акар на своя американски колега Марк Еспър. Двамата са провели телефонен разговор в петък срещу събота, разказва БНР. Акар е заявил, че Турция все още обмисля и придобиването на американски системи „Пейтриът“, ако те отговарят на поставените от Анкара критерии.

Двамата са се договорили да продължат контактите по отношение на Сирия и следващата седмица по спешност преговорен екип да бъде изпратен в Анкара за обсъждане на създаването на зона за сигурност в северната част на страната, съобщи турското военно ведомство.

Разговорът е продължил около 30 минути, съобщават американски медии, позовавайки се на източници в Пентагона. Оттам обаче не съобщиха подробности. Очакваше се провеждане на брифинг за журналистите след разговора, но той е бил отложен.

Хулуси Акар е информирал своя колега, че Турция е била принудена да закупи С-400 заради сериозните въздушни заплахи, под които се намира. Анкара продължава да оценява предложението за закупуване на американските ракети „Пейтриът“, съобщи турското военно министерство.

По-рано следобед в петък в Анкара турският военен министър посочи, че Турция обмисля закупуване на ракетите „Пейтриът“, ако те отговарят на поставените от страната критерии. Той добави, че продължава „интензивна работа“ на свързаните с въпроса турски институции.

По време на телефонния разговор турската страна отново е акцентирала, че е партньор по проекта за производство на самолетите Ф-35 и пак е отправила предложението за създаване на работна група, която да оцени въздействието на руските системи С-400 върху самолетите Ф-35.

В същото време руското военно министерство пусна видео как е протекла доставката в петък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране