10.04.2018 | 0:01
Убедителен процес и абсолютен успех за Швейцарията на Балканите
Балансиран диалог

Виктор Николаев, НТВ: Турция – тя е основното на картата на нашия министър-председател като внимание и фокус… Преминахме през една среща (ЕС – Турция), на която ние бяхме мотор и инициатор, във Варна – да продължи диалогът, който беше абсолютно скъсан, между Ердоган и Европа. Но чета последните дни, че европейски държави неофициално вече заявяват, че не искат да плащат. Въобще не са убедени, че тези милиарди откуп, които се плащат, за да не бъдем залети; те не желаят да плащат повече, защото парите не отиват при хората. Ще се провалим ли ние в опита си да покажем, че сме лидери, че провеждаме диалог – и накрая едните да не платят на другите?

Меглена Плугчиева, посланик в Швейцария, д-р хонорис кауза на Лесотехническия университет, бивш зам.-министър на земеделието, ловджийка: Първо, че смятам, че председателството е много убедително като процес, който тече в момента, и с всичко, което се случва. Второ, трябва да кажа, че този балансиран подход, който България прилага, е наистина не само в краткосрочен, но в дългосрочен план е изключително важен, но и много убедителен като подход. И това няма начин да не бъде признато. Само една цифра искам да ви посоча като пример. В Германия разходите за 1 млн. бежанци, които Германия официално признава, са на година 30 млрд. 30 млрд евро. А сумите, които Турция получи обещани, са 3 млрд. за над 3 млн. бежанци. Всеки може да си направи сметка…

ВН: Интересът им финансовият е да платят на Турция, това казвате вие.

МП: Искам да кажа, че съответно този балансиран диалог и съответно ангажименти, които са поети от европейска страна, трябва да бъдат спазени. Това е принципът, който смятам, че България прилага, и то много успешно. И освен това и в председателството фактът, че се стигна до тази среща (ЕС – Турция), трябва да се отбележи като наистина голям резултат. И второ, предстоящата среща, която е на 17 май – темата „Западни Балкани“ – изключително важен регион, който в момента е бяло петно на европейската карта, на картата на Европейския съюз – и всички сме заинтересовани да не стане и черна дупка.

ВН: ОК, няма интерес от Западните Балкани в Европа. Съвсем накратко вашият коментар за най-важното световно събитие, то всеки ден натрупва скорост и напрежение. Това, което стана между Русия и Запада – поводът беше Скрипал, може би има много други поводи и причини, но това излезе на повърхността. Пред прага ли сме на конфликт, по-глобално ви питам, или вече сме в него?

МП: Първо, смея да кажа, че тази конкретно тема не е във фокуса на моята пряка експертиза, експертност или компетентност в момента, но като цяло всички сме свидетели на едно растящо напрежение в света. И затова всеки опит и усилие за баланс и за мир на континента и в света трябва да бъде подкрепян и уважаван. Председателството на страната ни смятам, че има принос в тази посока. И аз си позволявам да споделя, че в Швейцария, макар че не е страна, членка на ЕС, и тази страна, която е с още по-високи претенции и не желае да бъде член на ЕС по много съображения и защото е в топлистата на света по конкурентоспособност, по доходи, по ниска безработица, ако щете, даже и по брой на носители на Нобелова награда на глава от населението – Швейцария е номер 1 в света, по всички тези критерии, швейцарците имат право на своето самочувствие – но и в тази страна това, че успяваме да покажем един нов имидж чрез различни политически и културни събития – спомнете си преди няколко дни посещението на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова – ми трябва да ви кажа, че това беше един абсолютен успех и на България в Швейцария се гледа в продължение на натрупаните усилия вече с други очи и имам предвид положително!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране