24.06.2024 | 19:30
Убиецът на Ферарио Спасов е засичан с 268 км/ч
За година с книжка Начо Пантелеев има над 60 нарушения

Начо Пантелеев, който е обвинен за катастрофата, при която на 11 ноември м.г. край Шереметя загина футболната легенда Ферарио Спасов, е допуснал 60 фрапиращи нарушения на Закона за движение по пътищата за последните 6 месеца преди инцидента. Това стана ясно от думите на окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Днес той даде специална пресконференция, на която обяви, че обвинителният акт срещу Пантелеев е внесен в съда.

Всички тези нарушения са със скорост над 100 км/час, в това число и в населени места. “Налице са два или три случая, при които въпросният водач се е движил със скорост от 248 и от 268 км/час и то излизайки непосредствено от едно населено място и влизайки малко след това в друго населено място. Впечатляващото е, че това лице е взело свидетелство за управление на моторно превозно средство една година преди да причини пътнотранспортното произшествие и в рамките на този период има влезли в сила две наказателни постановления и десет електронни фиша извън нарушенията, които цитирах”, добави окръжният прокурор, цитиран от БТА.

Той посочи още, че за ден Пантелеев има 11 констатирани нарушения с фрапиращи скорости от над 100 км в час.

25-годишният мъж е даден на съд за особено тежък случай на причинена смърт по непредпазливост.

Обвинението е за извършено нарушение на правилата за движение по пътищата, като е шофирал със 165 км/ч при ограничение от 90 км/ч. Нарушен е и законовият текст, че всяко лице, което изпреварва друго моторно превозно средство, управлявайки собственото, е длъжно да осигури необходимото странично разстояние, така че да не застрашава изпреварвания от него автомобил, както и всички останали участници в движението.

За престъплението, в което е обвинен Пантелеев, Наказателният кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Пантелеев чака процеса на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – “подписка”. Точно това предизвика прехвърлянето на делото от Окръжната прокуратура във Велико Търново в тази в Ловеч по нареждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. А прокурорът Йордан Кожухаров, който пусна срещу “подписка” шофьора, бе извикан при Сарафов, за да даде обяснения. Той е определил мярката за неотклонение на обвиняемия, без да са отчетени степента на обществена опасност на престъплението и други данни за личността му, обяви тогава прокуратурата. “В случая се касае за досъдебно производство от обществен интерес, при ръководството и надзора на което се оказва засилен обществен натиск, довел до съмнение за предубеденост и заинтересованост при упражняване на функциите по разследването”, се посочваше в постановлението на Сарафов за прехвърлянето на преписката.

Върховната прокуратура започна проверка на работата му за три години назад, съобщи още държавното обвинение тогава. Резултати и досега не са известни.

През ноември окръжният прокурор на Ловеч съобщи, че ще бъдат проверени и доходите на Пантелеев. “Трябва да изясним ако той не работи и няма доходи, откъде се е сдобил с тази кола. Доколкото знам е шофирал и други луксозни автомобили”, поясни той. 25-годишният мъж направи катастрофата със скъп мерцедес. Появиха се публикации, че преди време се е блъснал в стълб близо до полицията в Лясковец с луксозно ауди. Не е известно и какво се случва с тази проверка. Този сюжет няма как да бъде “пришит” към обвинението за катастрофата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране