11.08.2020 | 23:41
Учени от БАН поискаха оставката на кабинета
Корупцията, авторитаризмът и подценяването на научния труд са причините те да подкрепят протестите

170 учени и специалисти от БАН подкрепиха протестите и поискаха оставката на правителството в отворено писмо. Те са възмутени от „задълбочаващия се управленски произвол, както и от некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция“. „Автократично-мутренският стил на разпореждане с човешките и материалните ресурси на страната придоби статуса на социална, икономическа и финансова политика, смятат те. В писмото има остри критики за боравенето с евросредства и с държавния бюджет.

В БАН са възмутени, че научният труд се цени по-ниско от хигиенния, както и че „съдебната власт е станала ратай на изпълнителната, а прокуратурата безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки“.

Повече така не може, категорични са учените.

„Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки. Намаляващият ни народ, с най-ниска продължителност на живота в Европа и най-висока смъртност в света, е поставен в условия на повсеместна корупция и феодално-олигархични зависимости“, констатират от БАН. Автократично-мутренският стил на разпореждане с човешките и материалните ресурси на страната придоби статуса на социална, икономическа, финансова политика, гласи друг от изводите им. Учените отбелязват, че върховете на властта са се изпълнили с некомпетентни, безчестни, парично зависими партизани.

„Основният политически инструмент, Държавният бюджет, години наред се прави „копи-пейст“, с умишлени излишъци – за да се крадат „законно“. Стотици милиони лева народна пара се раздават според конюнктурни интереси и без парламентарен контрол. Бюджетът за здравеопазване се увеличава ежегодно с цел да бъдат присвоявани милиарди, а здравният статус на населението се влошава. Здравеопазването е в кадрови колапс, недостигът на квалифицирани медицински специалисти вече заплашва общественото здраве с катастрофа“, огорчени са в БАН.

Учените смятат, че еврофондовете се разпределят по партийни и корупционни схеми, разходват се безотговорно и пълнят партийните каси. Те отбелязват, че образованието е в безизходица, а функционално неграмотните деца вече доминират. „Научният труд се цени по-ниско от хигиенния. Отношението към водещия научен, духовен и експертен център на България – БАН е унизително. Неглижира се развитието на науката и иновациите като условие за икономически напредък на страната. Обществените науки са замърсени от толерираното присъствие на придворни продажници с научни титли“, отбелязват те.

Според позицията съдебната власт е станала ратай на изпълнителната, а прокуратурата безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки и охранява престъпни практики. „Никой не вярва, че това правителство е способно да организира избори без огромно количество купен вот, невалидни бюлетини, „мъртви души“ и „екскурзианти“, смятат учените, според които некомпетентното управление на КОВИ-инфекцията заплашва да се превърне в поредна катастрофа.

„Повече така не може! Когато властта е потъпкала морала и всички обществени ценности и чрез институциите арогантно упражнява произвол, гражданското неподчинение е единствената законна форма на обществено поведение“, заключват от БАН.

Междувременно протестите в София продължават с пълна сила. Кръстовището на „Орлов мост“ и пространството пред Министерския съвет продължават да са блокирани. Протестиращите във Варна възстановиха палатковия си лагер пред общината.

Председателят на столичните социалисти Калоян Паргов отправи остра критика за липсата на организация покрай протестите в София към кмета на общината Йорданка Фандъкова. Според него има пълна абдикация на Столичната община от функциите й. По думите му общината все още няма екшън план за преодоляване на транспортните неудобства, с които се сблъскват жителите и гостите на София.

Паргов пита защо не са създадени временни автобусни линии, които да извозват пътниците от блокираните райони и защо картите им не важат за всички линии на градския транспорт. „Защо не бяха отложени част от планираните за август ремонти, за да не се затруднява и допълнително да се концентрира трафикът в пренатоварените точки?“, пита още председателят на БСП в София.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране