08.11.2015 | 10:51
УЕФА вади ЦСКА за 2 години от Европа
Санкцията е изключително тежка

ЦСКА ще бъде наказан с изваждане от евротурнирите за 2 години, предупреди УЕФА. Санкцията вече е определена от Финансовата комисия на централата, след като предложението е дошло от комисията за финансов феърплей и социална отговорност.

В най-кратки срокове, вероятно още този месец, решението ще пристигне в България с по едно копие до клуба и БФС. Санкцията е изключително тежка и не означава, че отборът няма право да играе в Европа в следващите два сезона 2016-2017 и 2017-2018 г. Наказанието важи за следващите две класирания на ЦСКА в надпреварите на УЕФА. Това прави още по-важна мисията на “червените” за историческо и непостигано досега от тим от трета дивизия спечелване на Купата на България.

Армейците са на четвъртфинал срещу Созопол и трофеят не е непостижима цел, а осигурява участие в Лига Европа. Ако вземе купата, ЦСКА ще е „отхвърлил“ половината от наказанието.

То е заради неизрядност по точки, свързани с финансовия феърплей. Конкретно – неплатената глоба от 200 000 евро, наложена от УЕФА на клуба през март със срок за погасяване до края на юни.

Главните акционери тогава, които не успяха да разрешат проблема и с професионалния лиценз на ЦСКА, са отговорни за това да не се преведат парите в УЕФА навреме и да се избегне последвалата санкция за изваждане от евротурнирите.

Глобата пък дойде заради неточности в представените счетоводни баланси за предишните 3 сезона, в които собственици са били „Титан“ и Александър Томов. В тях има драстично несъответствие в представените цифри в приходната и разходната част. Точно това се третира като нарушение на финансовия феърплей.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране