27.11.2018 | 0:01
Украйна обяви мобилизация
Москва: Координирана провокация със САЩ и ЕС

Украйна обяви мобилизация, въведе 30 дни военно положение е обвини Русия, че нарушава Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1947 година.
Напрежението между Киев и Москва мълниеносно расте в последните часове. Украинските медии твърдят, че руснаците са задържали 24 украински военни след инцидента в Керченския проток в неделя.
Русия продължава да твърди, че действията на Киев са провокация и е категорична, че е опазила акваториалните си граници.
Президентът Петро Порошенко подписа указ за извънредно положение за 30 дни. Мярката влиза в сила от 14,00 часа киевско време на 26 ноември до 14,25 часа на 25 януари 2019 г. На Генералния щаб е наредено да организира частична мобилизация.
Министерството на външните работи на Украйна ще се обърне с призив към Великобритания и САЩ като държави, които гарантират безопасността на страната съгласно Меморандума от Будапеща от 1994 г. Също така ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ЕС и други приятелски държави и организации.
Министерството на информацията и външното министерство незабавно ще организират информационна кампания относно агресията на Русия сред чуждите правителства и влиятелните политически, икономически и граждански актьори.
Военното министерство и Генералният щаб ще изменят плана за мобилизация на въоръжените сили.
В указа се подчертава, че агресията на Русия е в нарушение на Резолюция 3314 на Съвета за сигурност на ООН от 1974 г.
Украйна ще въведе специален режим за защита на независимостта, целостта и суверенитета на страната.
Порошенко обяви във видеобръщение, че военното положение няма да засегне гражданските права и свободи, както и президентската кампания, която ще започне на 31 декември – три месеца преди изборите през март.
Междувременно трима бивши президенти на Украйна, Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко обявиха, че са против налагането на военно положение.
Украинските власти искат незабавно освобождаване на иззетите кораби и задържаните моряци.

Съветът за сигурност на ООН и НАТО трябва за заседават по-късно днес в опит да потушат кризата. Въпреки това от НАТО вече обявиха подкрепата си за Украйна, а Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе специална сесия във Виена, за да обсъди „агресията на Русия срещу Украйна“.

Москва: Координирана провокация със САЩ и ЕС

Руското външно министерство обвини Украйна в умишлена провокация с цел установяване на претекст за нови санкции срещу Москва. Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна, че е координирала със САЩ и ЕС „планирана провокация“ за налагане на нови санкции срещу Москва.
Част от европейските лидери вече осъдиха действията на Москва.

Меркел иска да е посредник в кризата

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила пред украинския президент Петро Порошенко, че ще направи всичко възможно за намаляване на напрежението между Украйна и Русия. Двамата лидери са провели телефонен разговор. Меркел изрази тревогата си относно ескалиралата руска агресия с използването на оръжия и подчерта, че ще направи всичко за намаляване на напрежението, се казва в съобщението от Берлин.

Марш на крайнодесните в Украйна

Крайнодесни протестиращи в Украйна изгориха руския флаг и замеряха руското консулство в Харков. Те настояват Украйна да прекъсне дипломатическите си отношения с Русия и да национализира руския бизнес на украинска земя. Те също така настояват Украйна да спре да спазва споразумение от 2003 г. с Русия за споделено използване на Керченския проток между Черно море и Азовско море, което е в центъра на разногласията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране