17.07.2023 | 10:30
Украйна отново взриви Кримския мост
Москва официално обвини Киев за атаката с водни мотори, при която загинаха мъж и жена

Мостът, свързващ Кримския полуостров с руския Краснодарски край, отново бе взривен в 03:05 ч. тази сутрин, съобщиха руски и украински Телеграм канали.

Първоначално липсваше официално потвърждение от руските власти, но назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов обяви, че движението е спряно поради “извънредна” ситуация. Той препоръча на пътуващите да изберат алтернативни маршрути. В момента от двете страни на Кримския мост са се образували километрови опашки.

При взрива е пострадал автомобил, в който е пътувало семейство. Съобщава се за загинали мъж и жена в колата, а тяхната дъщеря е откарана в болница.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков потвърди смъртта на семейна двойка от региона по време на експлозия на Кримския мост. По думите му тяхното дете има средна телесна повреда и е под наблюдението на лекари.

“Най-тежкото е, че родителите ѝ починаха – татко и мама. Инструктирах Андрей Николаевич Гриднев (б.ред. – министърът на здравеопазването на Белгородска област), това семейство от Новоосколски район, да се свърже с роднините му. Сега ще предоставим цялата необходима помощ. Исках да изкажа най-искрени думи на съболезнования от всички нас, въпреки че разбирам, че тук болката от загубата не можеш да премахнеш с никакви думи, но всичко, което зависи от нас, повтарям, ще се опитаме да помогнем”, коментира Гладков.

Аксьонов заяви в “Телеграм”, че “аварията” е възникнала на 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край. Той не даде повече подробности, но помоли хората да се въздържат от пътуване по съоръжението.
Информационната агенция РБК-Украйна съобщи, че на моста са били чути експлозии. Руският “Телеграм” канал “Сива зона”, свързан с наемническата групировка “Вагнер”, на свой ред обяви, че по моста са били нанесени два удара в 03:04 ч. местно време и 03:20 ч. Засега няма потвърждение на тази информация от независим източник.

От Би Би Си обаче цитират украински източници, според които атаката е била специална операция, извършена с лодки, които са били натоварени с експлозиви и управлявани дистанционно. В потвърждение на това Телеграм каналът Mash съобщава, че в района на пострадалия 145-и стълб са открити останки от безпилотни водни мотори. Те се характеризират с това, че при движението им се показва много малка част от тях над водата.

Засега първият коментар от Украйна е от страна на говорителя на оперативното командване “Юг” на въоръжените сили на страната Наталия Гуменюк. Според нея взривовете на Кримски мост може и да са провокация от страна на Русия на фона на преговорите за зърнената сделка.

Русия от своя страна обвини официално Украйна за извършване на терористична атака. Националният антитерористичен комитет (НАК) обяви, че в 3:05 ч. тази сутрин две украински безпилотни моторни лодки са атакували моста, при което са загинали двама възрастни, тяхното дете е ранено, а трасето е сериозно пострадало.

Движението на влаковете по моста очаквано също е преустановено, а и фериботите са спрени. Нещо повече – властите призоваха туристите временно да останат в хотелите си до изясняване на ситуацията.

Появиха се и първи кадри от инцидента.

 

 

Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., но е международно признат за част от Украйна. 19-километровият мост беше повреден от експлозия през октомври 2022 г. при нападение, което според Кремъл е организирано от украинските сили за сигурност. Месеци по-късно Украйна призна косвено за извършването му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране