19.10.2020 | 23:31
Унгария дава 6571 евро заплата на лекар
С над 70% ще се вдигнат възнагражденията на медицинските сестри, криминализират парите на ръка от пациенти

Bulgarian Press Pool-Budapest

Здравето на народа е ценност, която изглежда отсъства в ценностната система на някои съвременни политици. В правовите държава тази ценност е въздигната в право, което се осъществява от данъците. Без допълнително заплащане! И ако медик поиска такова, квалифицира се като изнудване, рекет. Защото здравеопазването е един от стълбовете на държавността. Колкото по здрава е една нация, толкова по-стабилна е нейната държава. Но за да бъде нацията здрава, а държавата стабилна, необходима е безупречно функционираща система на здравеопазване с достойно заплащане на лекарите и медицинския персонал, за да могат те също така достойно да изпълняват дълга си произтичащ от Хипократовата клетва.

Тези високо хуманни разбирания очевидно са в основата на току-що приетия унгарски закон, предвиждащ радикалeн ръст на заплатите на лекарите. Най-ниското възнаграждение на начинаещ лекар на практика се удвоява. Увеличенията ще бъдат осъществени постъпателно на три етапа през сведващите три години, когато заплатата на високо квалифицирани медици с продължителен трудов стаж ще достига 6571 евро месечно или близо 5 пъти повече, отколкото през 2019 г.

Лекуван съм в унгарски болници, на два пъти са ми спасявали живота. Нито са ми поискали, нито съм доплащал дори форинт, след като съм осигурен в тази страна. Често са ме питали как работи унгарската здравна система в сравнение с българската. Отговарял съм, включително на страниците на „Дума“, че се сравняват само съпоставими величини. Така че не може да става и дума за сравнение. След като е осигурен, обикновеният унгарец знае, че всичко му се полага без допълнително заплащане. Така е във всички страни на Евросъюза.

Унгарското здравеопазване работи безупречно, макар мнозина унгарци може би няма да се съгласят с мен. Но те гледат как е в Австрия или Германия. А е и факт, че след 2000 г. усещат влошаване на качеството.

Още с идването си на власт през 2010 г., коалиционното правителството предвиждаше подобряване на здравната система, но икономическото положение на страната не позволяваше да се заделят нужните средства за здравеопазване и социална дейност. Днес обаче нивото на безработицата е сведено до 3,3%, страната ускорено се реиндустриализира, приходите в бюджета от износа и от вътрешните постъпления чувствително нарастват, както и доходите на хората, което създаде условия на глава от населението Унгария да заеме седмо място по разходи за здравеопазване в Европа.

Докато системата в други страни се срина, Унгария се справи с коронавирусна криза. Смъртността на един милион жители в началото на октомври т.г. е една от най-ниските в ЕС: страната е със 106 смъртни случая, приблизително в една група с Полша (82), Словения (83), Австрия (95), Чехия (103). И значително по-ниска от богати страни като Франция (504), Великобритания (633), Белгия (883), САЩ (666). Освен това тестването в Унгария е напълно безплатно, когато е предписано от лекар.

След продължителни консултации с Камарата на унгарските медици (КУM), правителството прие практически без възражения скалата на заплатите, поискана от КУM. Предложеното увеличение отчита трудовият стаж и обхваща лекарите, специализираните медици, фармацевтите, зъболекарите, тясно специализираните зъболекари, специалистите, както и наетите в трудово правоотношение лица без медицинска квалификация, посочени в отделно правителствено постановление. Преговорите с КУМ ще продължат, за да обхванат в бъдеще и други сектори на здравеопазването.

Въз основа на постигнатото споразумение министър Гергей Гуяш и министърът на човешките ресурси Миклош Кашлер, внесоха миналата седмица законопроект, предвиждащ радикално увеличение заплатите на лекарите. Въпреки формалните критики на представители на опозиционни партии – „проектът бил закъснял“, „не обхващал всички в медицинската професия“, „нямало имало достатъчно време за обсъждането му“ или възражения срещу „преместване на лекари в ситуация на криза“, опозицията единодушно гласува за приемането му. Законът влиза в сила от 18 ноември, а разпоредбите му ще се прилагат от 1 януари 2021г.; така че дотогава правоотношенията с визираните в закона лица трябва да бъдат преобразувани. Какво предвижда новият закон? При сегашния курс от средно 350 форинта за 1 евро,

– начинаещ лекар, който в момента получава 255 000 форинта, през следващата година ще има брутно месечно възнаграждение от 481 000 форина (1374 евро), през 2022 г. заплатата ще е 1768 евро, а през 2023 г. 1963 евро;

– лекар със стаж от 16-20 години ще получи над един милион форинта (2857 евро); през 2022 г. 3714 евро, през 2023 г. 4286 евро;

– докато заплатата на висококвалифициран медик с над 41-годишна практика ще бъде 1,6 милиона форинта (4571 евро), през 2022 г. тя ще е 6000 евро, а през 2023 г. 6571 евро.

След гласуването, министър Миклош Кашлер заяви, че през 2019-2022 г. заплащането на медицинските сестри се увеличава със 72%: 20% през ноември т.г., 30% от януари 2021 г. и т.н. И най-важното, добави той, „независимо от критиките, законът, който е безпрецедентен пример за радикално увеличение на заплатите на медицинската общност в Унгария, единодушно бе приет заедно с опозиционните политически сили.“

Една от новостите в закона е, че се установява правен статут на здравните права (не бива да се бъркат с услуги!). В бъдеще всичко в сферата на държавното или общинското здравеопазване може да бъде извършвано само в рамките на новоприетите правоотношения. Разделя се публичното от частното здравеопазване. Лекарите ще могат да работят само в един от секторите: публичния или частния.

Според новите правила, от 1 януари 2021 г. лекар не може да извършва здравни дейности в седалището или помещенията на работодателя си, които не са залегнали в правоотношенията му със здравната служба. Дефинирано е и понятието конфликт на интереси: когато лице в трудово правоотношение с медицинско заведение, влезе в трудово правоотношение, свързано с възнаграждение в друго заведение. Изключения се допускат за научни, образователни, художествени, лекторски, редакторски и други защитени от закона интелектуални дейности. Но след предварително разрешение от правителствен орган, ако продължителността на работното време е приблизително еднаква с работното време на същото лице в здравното заведение.

Освен това лекар може да бъде пренасочен на друго работно място за период от две години, ако обстоятелства, като кризи, налагат подобна мярка. Същото се отнася и до възможността за временна командировка на лекар за период до една година, която може да бъде удължено с още една.

Особен важна е разпоредбата на закона, която криминализира т. нар. halapenz или доста разпространената практика на бакшиши. Предвидено е допълнение в Наказателния кодекс, с което се криминализира предлагането и приемането на неправомерно облагодетелстване, тоест даването или приемането на пари. Според новата разпоредба всеки, който дава или приема неправомерно облагодетелстване, се наказва с лишаване от свобода до една година. В Закона за здравеопазването пък е дадено тълкуване на понятието „неправомерно облагодетелстване“: здравният работник или лекар не може да иска или да приема парични, икономически или други облагодетелствания в натура.

След приключване обаче на лечението здравният работник може да приеме еднократно предметно дарение, чиято стойност не надвишава 5% процента от текущата месечна минимална работна заплата, която в момента 8 000 форинта (около 22 евро).

Според държавния секретар по здравеопазването Илдико Хорват, увеличаването на заплатите не само ще задържи лекарите в Унгария, но някои от тях ще се завърнат в родината. А премиерът Виктор Орбан оцени приетите мерки като „крайно наложителни, за да се запази талантът на Унгария“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране