17.09.2020 | 18:09
Управляващите подмениха Великото народно събрание с референдум
Политическото сметкаджийство, съчетано с неграмотност, вече откровено застрашава националната ни сигурност, реагираха от БСП

Откровено противоконституционен текст бе гласуван на финала на второто четене на промените в Изборния кодекс в четвъртък, след като от ВМРО заплашиха коалиционния си партньор от ГЕРБ, че в противен случай ще оттеглят подписите си от конституционния проект. По предложение на Искрен Веселинов и група депутати, внесено преди второто четене на закона, мнозинството в парламента премахна досегашната законова забрана за провеждане на национален референдум по въпроси, които са от компетентността на Великото народно събрание (ВНС).

На практика подмяната означава, че с референдум може да се подмени ВНС, без да е необходимо да се събират 160 депутатски подписа. За свикването на референдум е необходимо обикновено мнозинство в парламента – половината плюс един от присъстващите при наличие на кворум, т.е. най-много 121 гласа. Предложение за референдум могат да внесат една пета от депутатите (48 души).
Какво означава промяната

Това означава, че с референдум може да се приеме чисто нова конституция, дори без да е имало Велико народно събрание, да се решат въпроси за изменение на територията на страната, промени във формата на държавното устройство и държавното управление, да се отхвърли непосредственото действие на конституцията и предимството на международното право пред националните закони. Това означава, че включително с референдум може да се зачертае самото Велико народно събрание от българската конституция.
Реклама

Най-прякото практическо проявление от това е, че ако в началото на ноември управляващите не успеят да съберат 160 депутатски подписа за свикване на ВНС и приемане на нова конституция, това може да се направи само със 121 депутатски подписа за свикване на референдум за нова конституция. И така да бъде наложен дори и сегашният изключително неграмотен, срамен и опасен проект на конституция, доколкото гласуването на един такъв референдум ще е за или против ГЕРБ и присъдружните му партии, без мнозинството от хората да се чели проекта и да имат капацитет да оценят качеството му.

С един такъв референдум може да се извади например България от ЕС, Съвета на Европа и НАТО, само като се гласува, че договореностите ни с тези организации нямат приоритет пред вътрешното право. Подобен проект при широко разпространения агресивен национализъм съвсем не е невъзможен.
Изненадващ обрат

Промяната се случи буквално с последния гласуван текст от заключителните разпоредби на промените в Изборния кодекс. С него по предложение на Искрен Веселинов и още десет народни представители от ВМРО се отменя досегашната забрана в закона за референдумите (Закона за прякото участие на гражданите в държавното управление и местното самоуправление), според която чрез национален референдум не могат да се решават въпроси от компетентността на Великото народно събрание. Кои въпроси са от компетентността на ВНС пък е записано в конституцията, според която ВНС:

1. приема нова конституция;
2. решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения; 3. решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране