07.03.2015 | 10:31
Управляващите са в сблъсък за завземане на позиции в ДАНС и МВР
БСП ще атакува в Конституционния съд ратификацията на дълга от 16 млрд. лв.

Очевидно е че има криза на управлението, криза в сектора „Сигурност“, предизвикана от отношенията вътре в управляващата коалиция. Това заяви лидерът на БСП и бивш вътрешен министър Михаил Миков пред Би Ти Ви.

По думите му очевидно, че премиерът Бойко Борисов е имал намерение да си спести кризата. Политическият натиск вътре в управлението за налагане на структури промени решението му, смята Миков. Според него така няма да се изгради стабилно експертно управление. Тези които смятат, че интригите в политиката трябва да са водещи, няма да имат успех, заяви той.

Има пластове в управляващото мнозинство, които са в сблъсък за завземане на позиции – в случая на позиции в МВР и ДАНС, каза още лидерът на БСП. Оставката на Веселин Вучков беше натиск върху премиера за смени, които той не искаше да прави – натиск от коалиционните партньори в Реформаторския блок, а може би и кръгове вътре в ГЕРБ, добави той. Този процес обаче води до дестабилизация на МВР и на ДАНС. Всеки нов ръководител на една структура – дали министър, дали шеф на ДАНС, му трябва време, за да си изгради визия, а и да намери хора, с които може да работи, коментира бившият вътрешен министър.

Ние сме опозиция, която е против политиките на управляващите, и против хората които ги упражняват, беше мотивът на Миков срещу подкрепата на номинацията на Румяна Бъчварва за министър на вътрешните работи.

Има политически проблем в управляващата коалиция за завладяване на позиции в сектора вътрешна сигурност. Доколко Бъчварова ще успее да се справи е втори въпрос, доколко този процес ще продължи и в други сектори – е трети въпрос, каза Миков.

И в МВР, и в Министерство на отбраната има прекрасни специалисти-жени. Смятам, че в такива министерства, където се приема, че има мъжка работа, е добре да има и жени, които много често в кризисни ситуации взимат правилни решения, каза още той.

Въпреки очертаната криза, БСП на този етап няма да иска вот на недоверие на кабинета. В момента има трусове, има кризисни ситуации, които трябва да се развият в управляващото мнозинство. Ние заявяваме нашите позиции, ние ще преценим допълнително кога заслужава нашата намеса в решаване на проблемите в сектора „Сигурност“, заяви Миков.

Миков потвърди, че БСП ще атакува в Конституционния съд ратификацията на дълга от 16 млрд. лв. Да не забравяме, че с лихвите, задължението става около 20 млрд. лв., каза Миков, но не уточни от кои парламентарни групи левицата ще търси останалите 9 депутатски подписа, които са им нужни за сезиране на съда.

Тази драматична водевилност, с която се развиват процесите в АБВ и с другите участници в управлението няма значение. Има значение, че те подкрепят ГЕРБ, подчерта Миков и добави, че „се опитва хем с единия крак да е в управлението, хем да не може да понесе никакви негативи от това“.

1 коментар

  1. SOS каза:

    МУТРАТА УНИЩОЖИ ДЪРЖАВАТА

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране