13.07.2019 | 7:47
Управляващите спешно променят бюджета заради сделката за F-16
Извънредно заседание на правителството е насрочил премиерът Бойко Борисов за понеделник

Правителството спешно ще променя Закона за бюджета заради сделката за изтребителите F-16. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на МС. Извънредно заседание на правителството е насрочил премиерът Бойко Борисов за понеделник, 15 юли. Единствената точка, която ще разгледат министрите, е Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. С промените планираният дефицит от 0,5% ще се увеличи на над 2 процента.

Актуализацията на бюджета се налага във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети, допълват от Министерския съвет. Припомняме, че в сряда правителството прие сделката, а вчера военният министър Красимир Каракачанов се подписа под договора. Следващата крачка е одобрение от Народното събрание. Стана ясно, че сме договорили с американците да платим накуп самолетите, които обаче ще бъдат доставени най-рано след 4 години. От договора се вижда, че осемте изтребителя са с доста орязан пакет по отношение на оперативните им способности. Реално ще могат да се използват като бойни самолети, но не и като изтребители. Според началника на кабинета на президента Димитър Стоянов, „ние ще придобием един изключително скъп самолет с ограничена функционалност. Способностите му са сведени до 1913 година, когато отивахме до Одрин, пускахме бомбата и се прибирахме“. Има ли въоръжение „въздух-земя“, има ли бомби с лазерно насочване? Не! Има свободно падащи бомби, уточни Стоянов в коментар за сделката още вчера.

Още 200 милиона лева нов дълг под формата на 20-годишни облигации ще емитира правителството заради сделката с американците. Това се вижда от съобщение за аукциона на сайта на БНБ. Припомняме, че преди месец бе пусната емисия за 300 милиона лева. И двете емисии са, за да успее държавата да плати накуп цената на изтребителите. Общата цена за осемте изтребителя е 1,256 милиарда долара или близо 2,1 милиарда лева.

В тази цена било включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав. Самолетите ще бъдат доставени до 2023 година, а заплащането трябва да стане накуп и сега.

България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16, в понеделник предстои извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета, каза пред Фокус финансовият министър Владислав Горанов. По думите „фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни ще може да си позволи да плати сделката накуп“.

Горанов увери, че заем за плащане на сделката няма да бъде ползван. И добави, че средствата „в целия си обем не са разчетени в Закона за бюджета“ и че поради това се налага актуализирането му, „за да увеличим разходната част и за да осигурим необходимото финансиране на този проект“.

Преди броени дни западна консултантска агенция прогнозира внасянето на поправки в бюджета за 2019 г. да стане до месец септември. Освен това тя предупреждаваше клиентите си в бизнес средите, че не е изключено заради еднократното и авансово плащане на цялата сума да се наложи в следващите 2 години някои европроекти да не получат достатъчно съфинансиране и да се забавят. Бяха посочени и конкретни сфери – инфраструктура, транспорт, енергетика.

Дефицитът ще бъде около 2%, съвсем малко отгоре вероятно по план. Число, което е в съответствие е и под 3% по маастрихтските критерии. Тоест не смятам, че това еднократно усилие би трябвало да се разглежда като сериозно разхлабване на фискалната дисциплина, обясни Горанов пред Фокус. Той обаче смята, че „това няма да засегне останалите сфери“.

Министърът добави, че „ни се искаше“ сделката да се изплаща на части, но понеже била първата подобна с американското правителство, на този етап трябва да се финансира накуп, а „когато придобием история в отношенията с Агенцията за въоръжение на САЩ, мисля, че ще може да договаряме и по-гъвкави схеми за в бъдеще“.

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Nashte ne sa politici a izmekiqri.Nikoi politik ne gi uvajava no samo te si mislqt mole bi ce gi.Carati takiva politici ni smqtat za vtora kategoriq darjava daje za nqkakca teritoriq naselena s tuzemci.Kakvi gi smqtat politici te i za takvi go smqtat i carota Mu.

  2. Анонимен каза:

    Кредитна история се прави с годинии множество поръчки и плащания не с една сделка, и плащане предварително от България ще бъде поне за още 10 години и то само за покупки от САЩ. Българското правителство не зашитатва Българския интерес и икономика в този случай, и разбива всички предишни решения на НС,собственитеси и на армията изисквания. И ф 35,Рафал, Грипен и Еврофайтер са по евтини от този платинен ф 16 който България ще закупува за 157 милиона долара за един и то без почти никакво въораъжение. САЩ ви казват кави са техните изисквания, правила и критери.А България за да угоди унищожава всичките си технически, финансови и правови критери за да угоди и това не е на добро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране