15.09.2020 | 0:06
Управляващите вземат нов дълг от 2 млрд. евро
Правителството вече взе заем от 1,2 млрд. лв. в първите месеци на годината

Правителството на Бойко Борисов, срещу което повече от два месеца има протести в страната, ще тегли нов заем. Властта ще опита да набере поне 2 млрд. евро, емитирайки облигации на международните пазари. Става въпрос за две емисии – 10-годишна и 30-годишна. От Министерството на финансите обаче нито са потвърдили, нито са отрекли информацията.

Намерения на правителството за теглене на заем в размер на 2 млрд. евро имаше и в края на април, но това не се случи. Същевременно Борисов и тогавашният финансов министър Владислав Горанов обявиха, че теглене на дълг ще е крайна мярка – едва след като се изчерпи „мазнинката“ на държава. През първите четири месеца на годината властта вече пое дълг от 1,2 млрд. лв.

Сайтът BGlobal съобщава, позовавайки се на два свои източника, че финансовият министър и заместничката му са били на роудшоу за представяне на страната пред потенциални инвеститори, а самото пласиране е насрочено за днес. Става въпрос за две емисии еврооблигации – 10-годишна и 30-годишна.

Намерения на правителството за теглене на заем в размер на 2 млрд. евро имаше и в края на април – в началото на коронакризата у нас и когато доходността по облигациите беше рекордно ниска. Тогава до излизане на международните пазари така не се и стигна, а на няколко пъти след това премиерът Бойко Борисов и тогавашният финансов министър Владислав Горанов казваха, че тегленето на дълг ще е крайна опция, едва след като се изчерпи „мазнинката“ на държава.

През първите четири месеца на годината финансовото министерство емитира дълг на вътрешните пазари в размер на 1,2 млрд. лв. При първите емисии в началото на годината интересът на инвеститорите (банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и др.) бе много висок, а доходността – дори отрицателна. С навлизането на коронавируса у нас и несигурността на пазарите интересът намаля, а лихвите се повишиха, с което последният обявен аукцион на вътрешния пазар в края на април се провали. Според информация на „Ройтерс“ в края на април правителството е избрало четири банки, които да ръководят планираното пласиране на облигации – Citi, JP Morgan Chase, BNP Paribas и Unicredit.

България е най-бедната страна членка на ЕС, но в същото време е с най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на МФ към първото тримесечие на 2020 г. консолидираният дълг на сектор „Централно управление“ е 23,55 млрд. лв. (около 20% от размера на икономиката през 2019 г.). БНБ обаче излезе с прогноза, че през 2020 г. БВП на България ще се свие с между 8 и 13%, което при номинално увеличение на дълга на страната означава, че съотношението спрямо размера на икономиката ще се увеличи рязко.

С новия дълг правителството трябва да покрие планирания дефицит от 3,5 млрд. лв. за 2020 г., текущите погасения по стари заеми и обещаните антикризисни мерки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране