31.01.2015 | 23:29
Ураган издуха Северозападна България
Бурята вилня със 150 км/ч. Отнесе покриви на къщи, събори вековни дървета. Осем села останаха без ток, разчистиха пътищата до тях

Ураганен вятър със скорост над 150 км час удари голяма част от Севрозападна България. Най-сериозно пострадаха Вършец и Берковица, където ветровете отнесоха покриви, изкорениха огромни дървета, скъсаха електропроводи и събориха огради.

Цялата община Вършец, осем села и градът останаха без ток през целия ден в събота. Най-много пострада общинския център Вършец, който приличал на атакуван от бомбардировачи. Жертви и пострадали обаче няма. Още в пет часа сутринта в събота със заповед на кмета Иван Лазаров бил сформиран кризисен щаб, а в седем часа е обявено бедствено положение, каза шефът на дирекция „Специализирана администрация” в общината Антон Тошев.

Сутринта в курортния град пристигнаха вицепремиерът Томислав Дончев, депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, областният управител Ивайло Петров и началниците от пожарната в София.Материалните щети са  големи и тепърва ще се оценяват. От общинските сгради най-засегнати били туристическият информационен център, читалището и квартал „Заножене” във Вършец.

Четири покрива на къщи са  отнесени от вятъра като със  силата на взривна вълна. Десетки къщи са със счупени прозорци и смачкани огради. Боровете и смърчовете в много дворове са паднали изцяло или са се наклонили опасно върху сградите„През деня в петък имаше вятър, но не беше силен. 21,30 часа изведнъж започна буря. Толкова силна и страшна, имах чувството, че ще откачи дограмата на дома ми”, разказа пред „Монитор” 59-годишен жител на Вършец.

Хората в града са категорични, че и друг път е имало силни топли ветрове там, но щетите се разминавали с две-три паднали дървета. Такава буря не помнят дори възрастните жители на курорта. Ураганният вятър е вилнял чак до 4 часа сутринта в събота. Над 100 души от общината работиха вчера по отстраняването на щетите. Шумът на резачки на дърва огласяше града.

Огромен кран пристигна от Монтана, за да помогне за премахването на падналия висок бор върху наследствената къща на директора на БНТ Вяра Анкова. Къщата, която е строена в края на 30-те години и има уникална архитектура, се намира непосредствено до общината. Кола на пожарната дежуреше из града, тъй като от силния вятър саждите в комините на много къщи са  се подпалили опасно.

Сутринта градът осъмна и със затворени от паднали дървета два основни пътя.„Проблем с водата няма, но до обяд нямаше сигнал на два от мобилните оператори. Техни служители оправиха следобед комуникациите, а техници от ЧЕЗ сменяха стълбовете и възстановяваха цели трасета”, обясни по обяд Антон Тошев. Общината бе осигурила вода и храна за всички работещи по щетите от бедствието, както и бензин за колите.

Частни фирми предоставили камиони за извозване на нарязаните трупи. Жители на града използваха светлата част на деня, за да започнат веднага ремонт на по-леко пострадалите покриви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране