30.12.2019 | 23:49
Перник получава 30 млн.лв. за справяне с водната криза
Паника обзе властта. Бедственото положение остава през следващите 30 дни

Перник ще получи още 30 млн. лв. за решаване на водната криза. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерски съвет с всички, които имат отношение към водната криза в миньорския град.

„Подготвиха всички документи. Приехме постановлението сега – 30 милиона утре ще се разпоредят по сметките на Общината. Преди дни – 3 млн. отпуснахме по темата. И още 1 млн. – стават 35 млн. дотук. Планът ми е даден от кмета – нов водопровод и довеждане на вода, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на канализацията на града. На 31-ви декември до 16 ч. ще работят машините и на 1-ви ще продължат. Ако всичко се изпълнява по план, при финансирането няма причина да не върви и министърът ще е там. От днес МВР прави проверка на всички ВиК на страната“, заяви премиерът Борисов.

Борисов си пожела през новата година да се реши кризата в Перник и повече да не „изпадаме в такова положение“. „Виновните през годините, който каквото си е надробил, трябва да си го изсърба. Това е работа на прокуратурата. От икономическа полиция седмици работят, много материали са събрали, докладвани са в Специализираната прокуратура. Когато главният прокурор реши, вече ще има и съответните действия“, коментира още той.

„С днешните 35 млн. и новия воден проект догодина за 120 млн. лв. реално ще осигурим чисто нова пречиствателна станция, ще доведем нови водопроводи и ще ремонтираме цялата ВиК мрежа. Това не е правено последните 70 години, вероятно няма да се направи и е следващите 60 г. Така че в следващите месеци това ще е най-големият подарък за перничани. Благодаря!“, заяви и кметът на Перник Станислав Владимиров.

Според икономическия министър Емил Караниколов водният режим в Перник може да бъде прекратен до един месец. „Надявам се, в края на януари! Правим всичко възможно! Според мен ни трябват около 500 до 900 литра в секунда, да осигурим дебит на влизаща вода в язовир „Студена“. Това ни е целта“, заяви той след съвещание в Министерския съвет.

Сутринта премиерът Бойко Борисов бе на поредно посещение в Перник, за да нагледа започналите днес ремонти по ВиК мрежата и за да се убеди, по думите му, че всичко, което е се прави, е правилно. В профила си във „Фейсбук“ той пусна видео от посещението си, придружаван от министъра на икономиката Емил Караниколов и експерти. След това Борисов написа, отново във „Фейсбук“: „Ако погледнем последните 30 години – само в последните 4 Перник е управляван от ГЕРБ, а останалите 26 в града е управлявала БСП. И аз съм съгласен да търсим отговорност, но от всички. Да се види и как са приватизирани големите мощности на Перник“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране