08.01.2015 | 15:05
Уволняват ръководството на Софийския градски съд?
Съдиите се срамували дса казват къде работят

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева и двама от заместниците й – Петя Крънчева и Богдана Желявска вече са заплашени от образуване на дисциплинарни дела и налагане на наказания. Това се разбра в четвъртък по време на заседанието на Висшия съдебен съвет.

ВСС реши да извърши пълна проверка на работата на ръководството на съда, а процесът може да доведе до отстраняването на семейната приятелка на Цветан Цветанов от ръководната позиция. Кадровият орган изслуша част от съдиите, които настояват за пълна проверка на дейността на ръководството на СГС. Над 70 съдии от трите столични съдилища призоваха за проверка на ръководството на СГС и оставки. Съдийският бунт избухна заради съмненията за манипулиране на случайното разпределение на делата и злоупотреби в градския съд. Поводът бе даден от френския посланик Ксавие дьо Кабан, който предупреди за опит за кражба на две фирми на френски инвеститори с помощта на съдийката Румяна Ченалова от СГС.

Френският посланик каза, че в съдебната система има “гнили ябълки” покрай делото за несъстоятелност на фирмите „Белведере дистрибуция“ и „Домейн Менада“. Пред ВСС редовите съдии се оплакваха от атмосферата в съда. Те заявиха, че ръководството на съда не успява да разпредели делата равномерно и не се взимат адекватни управленски решения. Магистратите казаха, че ръководството на съда комуникира с тях само със заповеди, а те нямат достъп до него за разлика от 3-4 външни за съда лица, които всекидневно са при председателя Владимира Янева.

„Има съмнения, и ако те не бъдат разсеяни, това постепенно води до срутването на авторитета на целия съд и на Търговското отделение. В момента да работиш в това отделение е споделен срам. Всички скандални дела са концентрирани в 10% в работещите в това отделение и то все едни и същи“, каза пред ВСС съдия от Търговското отделение на СГС, но името му не се чу добре.

Съдия Весислава Иванова от СГС говори за системни управленски проблеми в съда. “Всеки един от нас се срамува да каже къде работи. При изслушването на ръководството остана без отговор има ли извършено нарушение и кои са отговорните за това при разпределянето на делата “КТБ” и “Белведере”. Останахме с убеждението, че единствената причина за неизпращането на протокола за КТБ е човешка намеса”, каза тя и допълни, че оставките в този случай биха били въпрос на „елементарна чувствителност”.

По време на заседанието членовете на ВСС демонстрираха съпричастност към съдиите. В почивката обаче стана ясно, че тази съпричастност не е съвсем искрена. Журналистите успяха да чуят разговор между членовете на съвета Галя Георгиева и Юлиана Колева по време на почивката заради забравените включени микрофони в залата.

Колева сподели, че инстинктите на хората (на съдиите) се събуждат по време на скандали. Галя Георгиева на свой ред изказа възмущението си, защото съдиите поставяли този въпрос сега, а не в началото на мандата на ВСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране