23.03.2020 | 12:47
В България по 1300 души на ден остават без работа
Агенцията по заетостта обаче обяви, че няма съществени изменения в регистрираните безработни

Безработицата рязко тръгна нагоре в първата седмица от извънредното положение, потвърди социалният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви тази сутрин. „Увеличиха се от 750 на ден до 1300 регистрациите на безработни в рамките на миналата седмица – в петък регистрациите бяха 1301“, съобщи тя. Всичко е условно обаче, защото паралелно с освобождаването на хора, се увеличава и търсенето на работна ръка – много ресторанти например преминават към доставки и им трябват хора да ги изпълняват, коментира министърът.

Очакваме голям ръст на безработицата, имаме готовност през оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ да подпомогнем обезщетенията за безработица, увери социалният министър. Основната мярка тук е схемата, заложена във върнатия от президента закон с мерките при извънредно положение. По нея фонд „Безработица“ на Държавното обществено осигуряване ще покрива 60% от заплатата на съответния служител, ако работодателят запази работното място и поеме останалата част от заплатата.

Докато социалният министър коментираше това пред Би Ти Ви, от Агенцията по заетостта направиха друг коментар пред БНР. „Няма съществени изменения в регистрираните безработни, работодателите все още не предприемат крайни решения да се освободят от така необходимите им кадри“, заяви Кремена Калчева, шеф на дирекция в агенцията.

Миналия месец за ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда са се регистрирали 22 741 безработни лица, показва проверка в официалните справки на агенцията за безработицата. Това прави средно по 1137 души на работен ден за февруари. В същото време обаче на работа са постъпили 17 534 души, а през този месец е под въпрос дали трудовият пазар ще отвори толкова работни места.

Бюрата по труда работят в дистанционен режим. Досегашните срещи с трудовите посредници се заменят с консултантски разговори по телефона, неприсъствено, уточни Калчева. За да се предотвратят пътуването и придвижването на безработните лица до бюрата по труда, т. нар. ежемесечно „подписване” сега се извършва по телефон или чрез електронна поща. На никого няма да бъде прекратена регистрацията заради извънредното положение, дори да не успеят да се свържат с трудовия посредник, увери Калчева.

Заявление-декларация за нова регистрация може да се изтегли през сайта на Агенцията по заетостта. През портала на Държавна агенция „Електронно управление” пък може да се заявление под формата на електронен формуляр. Ползва се системата за електронно връчване, което е по-сигурно от изпращането чрез пощенскки оператор, допълни Кремена Калчева. Безработните ще получат от съответното бюро по труда обратно регистрационна карта с регистрационен номер плюс координати на трудовия посредник, обясни още експертът от Агенцията по заетостта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране