10.04.2017 | 0:01
В дух на диалогичност: вдигаме годините до пенсия на Ердоган!
Партньорство за стабилност

Жени Марчева, bTV: Сега малко за преговорите, които се водят. Отстрани някак нещата изглеждат много спокойни. Леко разговаряте с патриотите. Дали това е така обаче?

Лиляна Павлова, ГЕРБ: Да, определено мога да кажа, че преговорите са спокойни и са балансирани. Разбира се, всеки отстоява своите позиции. Всеки един от нас се е явил с нашата управленска, предизборна програма и ангажименти към хората, които са ни подкрепили. И всеки отстоява своите приоритети. Добрата новина, бих казала, в този дебат е, първо, че наистина вървят много диалогич… в добър… в духа на, така, добра, добро партньорство, диалог, самите преговори, разговори. В голяма степен нашите програми нямат големи различия, което е добре. Обаче…

ЖМ: Къде обаче са най-големите разлики, включително и тези 300 лв. пенсии, за които…

ЛП: Мисля, че те са най-големият проблем.

Ще станат ли пенсиите 300 лв. минимални?

ЛП: Вижте, и аз, и всички мои колеги искаме 500 лв. да станат пенсиите. Нали, не трябва да бъдем разбирани грешно. Въпросът е имаме ли възможност да си го позволим като държава, за да не счупим пенсионната система и да имаме откъде да ги платим. А иначе и ние искаме пенсиите да са над 500, и аз имам майка пенсионерка, и моята майка искам да получава, както всички пенсионери в страната да получават… (…)

ЖМ: Как ще се разберете, г-жо Павлова, за Турция, ми е любопитно. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов винаги е бил за диалог, за добри партньорски отношения със съседна Турция и Ердоган. Докато патриотите знаете колко са остри и нетърпими към водената от него политика.

ЛП: Така е. Аз затова казах – освен пенсиите външната политика, особено миграционната политика и може би санирането, са трите теми, по които все още имаме за изчистване различия. По всички останали теми аз смятам, че ние сме намерили добрия баланс. Вижте. В ситуацията, в която се намираме, повече от всякога България, която и досега успя да бъде като един оазис на спокойствие и на мир – на мира, бих казала, на Балканите – сега повече от всякога ни трябват много добри добросъседски отношения, особено с Турция. Виждаме какво става в Македония, виждаме какво става в Сърбия. А ситуацията в Турция – трябва да сме много внимателни – в духа на партньорство, на дипломация, на добър диалог*, защото ние сме на граничната линия именно със…

ЖМ: И като видяхте какво правиха на границата в навечерието на изборите част от лидерите, с които днес преговаряте. Това не ви ли притеснява?

ЛП: Притеснява ни, разбира се, и затова мисля, че за външната политика ще постигнеме… В крайна сметка мирът и сигурността, и стабилността на държавата е по-важното.

ЖМ: Кой от тримата лидери ви се струва най-непредвидим – Валери Симеонов, Краси Каракачанов и Волен Сидеров?

ЛП: Всеки един от тях си има своя начин на мислене, ако щете, на отстояване на своите политически интереси. Но аз, за мен е най-важно посланието, което дадоха все пак и тримата. А те казаха: България ни е по-важна, България е над всичко. В името на България сме готови и ще проведем успешен диалог и преговори. Тръгнали сме с крайната цел да постигнеме съгласие и да намериме компромис, а не да не го намерим! Така че аз смятам, че дори за външната политика ще намериме успешното решение.

ЖМ: Как ще преглътнете биткаджийския имидж на Волен Сидеров?

ЛП: Горещо се надявам, че той е преосмислил своето поведение – и то е видимо от поведението му напоследък! Всички сме емоционални, всеки е емоционален по своя начин, но аз се надявам, че все пак си прави изводите и може да промени своето поведение.

________

* Добрият диалог с Ердоган означава да предугаждаме желанията му и да ги изпълняваме с благодарности и теманета. Интересно зрелище биха представлявали патриотите в тази роля – искаме да видим Симеонов, Каракачанов и Сидеров в пристъп на диалогичност с Високата порта.

1 коментар

  1. дидо каза:

    Повръща ми се като видя дебела флорца,дори и на снимка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране