18.04.2021 | 11:23
В коя сграда ще заседава 45-ото Народно събрание?
Очаква се това да стане ясно следващата седмица

Следващата седмица ще се реши в коя сграда – старата или новата ще заседава 45-ото Народното събрание. Вероятно в сряда, когато е началото на новата пленарна седмица –  ще бъде решен и въпросът с електронната регистрация и гласуване, съобщава БНР.

По време на осемчасовото пленарно заседание в петък от ГЕРБ остро възразиха на начина на гласуване, без да е ясно кой конкретен депутат по какъв начин гласува и липсата на електронна справка за това.

Председателят на Народното събрание Ива Митева от „Има такъв народ“ уточни, че това ще бъде преодоляно още с новата пленарна седмица, предава днес.бг.

„Предприети са всички действия. Системата ще бъде монтирана до неделя, тоест на 21 в сряда ще се работи със система и монитори“.

С връщането на електронната система за гласуване в старата сграда на Народното събрание на практика се преодолява основното неудобство в работата на парламента, когато депутатите трябва да се регистрират с поименна проверка, а за всяко отделно гласуване квесторите трябва да броят вдигнатите ръце на над 200 депутати.

Станахме и свидетели как председателят на парламента Ива Митева използва калкулатор, за да установи резултат от гласуване.

„Извинявайте. Отново ще ви смятаме 48, 11 , 27, 38, 28, 155 и двама – 157 народни представители“.

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да  внесат и свои промени в правилника, по който ще работи 45 Народно събрание.

Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да внесат и свои промени в Правилника, по който ще работи 45 Народно събрание. Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране