30.03.2018 | 20:13
В крайна сметка КОЙ купува ЧЕЗ?
Няма да има информация, която да не бъде проверена от временната комисия за ЧЕЗ и Гинка

Водещ: С подкрепата, както на депутатите от управляващата коалиция, така и от опозицията бе създадена временна парламентарна комисия, която да разследва приватизацията на ЧЕЗ и предстоящата продажба на електроразпределителното дружество. В следващите минути ще коментираме предстоящото заседание на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ Груп“ в България заедно със заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ и назначен за председател на въпросната комисия Жельо Бойчев. Добро утро, господин Бойчев.
Жельо Бойчев: Добро утро на Вас и на слушателите ви.
Водещ: Господин Бойчев, какво предвиждате за второто заседание на временната комисия за ЧЕЗ?
Жельо Бойчев: Ами, първо да кажа, че голямата цел, която имаме като членове на тази комисия, е да установим в крайна сметка кой купува ЧЕЗ, с какви финансови средства ще бъде закупена тази компания, ако се стигне въобще до сделка и какво ще бъде бъдещето на дружеството. В този процес ще гледаме и каква е работата на съответните държавни институции и регулаторите, които имат отношения по този въпрос, тъй като знаете, че има редица коментари относно тяхното действие или по-скоро бездействие. Това предполага събирането на голяма по обем информация, която да бъде обект на анализ и коментари след това. За второто заседание сме предвидили следното: отправил съм покана към министър-председателя Борисов с оглед на заявената позиция на българското правителство за участие в сделката, да видим какви са аргументите и причините да бъде променена предходната позиция от ненамеса на държавата до влизането в сделката с контролно участие. Как и по какъв начин смята българското правителство да реализира това си участие. Миналото заседание, на закрито заседание, изслушахме специалните служби. Там се поставиха редица въпроси. Отправихме покана и към Главна прокуратура относно установяване на информация за лицата, имащи отношение по тази сделка, и какво има в прокуратурата като данни за тях. Така че очакваме да има и представител на Главна прокуратура. Отделно, като трета точка, сме отправили поредица от въпроси към господин Иван Иванов в качеството му на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, свързани с въобще извършените регулаторни проверки в дружествата, констатираните актови нарушения, наказателни постановления, процедурата, знаете, откритата процедура за отнемане на лиценза на едно от дружествата на ЧЕЗ в България. Доста гости, доста информация, надявам се да бъде предоставена на членовете на комисията.
Водещ: Да, ролята на регулатора е доста коментирана. Какво се очаква точно да представи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране господин Иванов?
Жельо Бойчев: Ами, аз ви казах, задали сме тези въпроси, очакваме да постъпи материал от регулатора и цялата информация да бъде предоставена от господин Иванов. Всичко, което е извършено в рамките на последните години, свързано с дейността на дружествата. Пак казвам, има една открита процедура по отнемане на лиценз. Това е актуалната, текущата ситуация в тази процедура. Очаквам много въпроси и аз лично ще имам много въпроси относно и правомощията на регулатора, дадени в Закона за енергетиката за такъв тип сделки. Има, така да кажа, различни тълкувания на тези правомощия и разбирания според записа в закона и наредбата. И ми се иска да направим една сериозна дискусия, защото очевидно там ще се наложи да се правят промени. Поне това е моето разбиране от това, което виждам до момента, и очаквам много въпроси да има към регулатора.
Водещ: Какво още трябва да бъде изяснено, господин Бойчев, освен финансирането на тази сделка?
Жельо Бойчев: О, вижте, много фактическа информация трябва да бъде изяснена. Знаете, че в обхвата на комисията е и приватизацията от 2004 г. на дружеството и последващата 2012 г. Направили сме също запитване и към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол въобще за цялостна информация относно реализираните сделки, участници, кандидати, изпълнение на условията според приватизационния договор. Всичко това също да постъпи като информация. Искам да кажа, че по молба на членове от комисията, сме отправили запитване и към чешката страна – също бихме искали да ни се предостави различна по обем информация, касаеща реализирането на самата сделка. Така че, надявам се, и оттам да получим отговор за тази информация. Вижте, не искам да остава впечатление, че няма да има информация, която няма да бъде старателно проверена от комисията. И затова имам амбицията да зададем всички въпроси, които има в публичното пространство по тази сделка. От вчера виждам, че върви в медиите информация за различни лица, които имат отношение към тази сделка. Ще попитаме и по тези въпроси. Ние вече питахме на закритото заседание, лично съм отправил въпроси там по това. Ще пуснем допълнителни писма към службите, за да разширим информацията с този характер.
Водещ: Какви са резултатите след проведеното първо заседание на комисията? Може ли да обобщите.
Жельо Бойчев: Ако трябва да обобщя с няколко изречения, службите са информирали надлежно съответните институции за намеренията на ЧЕЗ за излизане от българския пазар. Виждам, че има разширение на информацията от предходното изслушване, когато, помните, се случи сделката и имаше едно изслушване февруари месец в парламента, по-скоро на 1 март, ако трябва да бъда точен. Виждам, че има развитие на тази информация. От друга страна, изразявам лично мнение, не съм удовлетворен от това, че очаквах повече относно установяване на така обявените вече източници на финансиране, тъй като те станаха публични и се коментираха и на първото заседание, което се проведе на 1 март в парламента, очаквах малко повече информация относно това финансиране. Риск от проверка, до каква степен то може да представлява и някакъв риск за националната сигурност.
Водещ: Господин Бойчев, предвиждате ли дискусии за бъдещата работа на комисията?
Жельо Бойчев: Дискусиите в комисията са доста, тъй като на нас ни е поставена една голяма задача в един доста кратък срок. Предполага се да се работи с много институции, изслушване на много лица. Винаги има дискусии и какво да бъде следващото оттук нататък, но засега сме се концентрирали седмица по седмица, защото виждате, че е доста напрегнато. Следващият вторник очаквам пак няколко часа заседание на комисията. Виждате 3 точки в дневния ред, също така много сериозна информация, която се надявам да бъде предоставена и да бъде полезни на българските граждани, защото в крайна сметка това е големият смисъл в нашата работа, не да си правим комисия сама за себе си.
Водещ: Благодаря Ви много за това интервю.
Жельо Бойчев: И аз благодаря.
Водещ: Чухте Жельо Бойчев, председател на временната комисия за ЧЕЗ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране