06.01.2020 | 16:23
В Перник намериха гьол, в който да хвърлят кръста
Традицията на Йордановден бе почетена, въпреки дефицита на вода

Въпреки водната криза, за първи път в Перник бе почетена традицията на Йордановден да бъде изваден Богоявленския кръст от ледените води.

След отслужена литургия в храм „Св. Иван Рилски“, с кръста напред тръгна шествието към сградата на пожарната, където бе изпълнен ритуала по хвърлянето на кръста. В шествието се включиха общинското ръководство, свещеници, Духовият оркестър на Перник и граждани.

Шестима перничани се осмелиха да скочат в ледената вода при минусови температури, но само един успя да вдигне дървения кръст над главата си.

Щастливецът е 45-годишният Емил Янев, който ще отнесе реликвата в дома си за здраве. Емил е управител на фирма в Перник, когато разбрал за инициативата на Община Перник и за миг не се поколебал да се запише.

Емил си пожела здраве и получи подаръци от кмета на Община Перник Станислав Владимиров – икона на Свети Иван Рилски, почетен плакет от общината и бутилка хубаво червено вино.

За първи път от много години на Богоявление кръстът в Перник се вади от водата. Досега Светият кръст се разиграваше на търг, като с него се сдобиваше далият най-много пари за откупуването му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране