18.08.2019 | 2:03
В Русия отговарят на „Чернобил“ със сапунен сериал и юношески екшън под същите заглавия
Кинаджии от цял свят предупреждават Русия, че става за смях

Украинският отдел на съветския КГБ е сигнализиран, че чужда спецслужба души със зли намерения около Чернобилската АЕЦ. За да установи къде в близкия град Припят се крие опитният агент на ЦРУ Алберт Ленц, в града пристига полковникът от военната контраразведка Андрей Николаев. Следват напрегнати схватки между добрите и лошите и луда гонитба, при която в един момент преследваният американски шпионин дърпа аварийната спирачка във влак. С такъв патриотичен екшън от 12 епизода Русия отвръща на хитовия сериал на HBO “Чернобил”, чийто шумен успех би рекордите на зрителския интерес, съобщава 24 часа.

При всички забележки за неточности и стереотипи за СССР, дори и в Русия американско-британската продукция бе призната за покъртителна и описваща с уважение ликвидаторите на последствията от аварията, отровила света. Руската лента е със същото заглавие – “Чернобил”, и се очаква на екран до месеци, а фабулата се пази в тайна. Но 3-минутен трейлър, пуснат незаконно и за кратко в YouTube от актьора Игор Петренко (в ролята на полковника), даде представа за какъв филм става дума. В Русия за качествата му се разрази бурна дискусия и родната творба бе безмилостно оплюта. Трейлърът за минути събра 11 000 “нехаресвания” и само 400 одобрения.

На 10 октомври на руски екран излиза още един филм – “Чернобил. Зоната на отчуждение”. Това е мистичен трилър с детективски характер за подрастващи – продължение на тв сериал от 2014 г. 5-има младежи гонят крадец, връщат се във времето и опитват да предотвратят взрива на АЕЦ през 1986 г. Успяват да изменят бъдещето и попадат в 2013 г., където СССР не се е разпаднал, а в Съединените щати е станала атомна катастрофа, която ги е превърнала в Разединени щати (РАЩ) и се води гражданска война. Продължението слага край на историята, групата младежи освобождава приятел от терористи и предотвратява нова катастрофа от световен мащаб.

“Когато сериалът на HBO стана хит, дощя ми се и Русия или друга от непосредствено пострадалите държави – Украйна и Беларус, да направят такъв честен опит да припомнят катастрофата. Но Руската федерация не е способна на това: до днес страната се справя с ядрените аварии, както СССР през 1986 г.”, коментира руският журналист и наблюдател на агенция “Блумбърг” Леонид Бершидски. Той припомня радиационния облак, плъзнал над Европа през 2017 г. след инцидент в ядрения комплекс “Маяк” край Челябинск. Оттам отрекоха въпреки безспорните доказателства на световни експерти и синоптици. “Това, както и сериалът на НBO, трябва да напомнят на чуждестранните и особено на европейските учени, че именно те трябва да следят за катастрофи в руския ядрен отрасъл. Русия няма да съобщи за тях първа”, предупреждава Бершидски

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране