09.09.2023 | 10:12
В Турция не си поплюват, осъдиха криптоизмамник на 11 000 години затвор
В бърз процес в Истанбул за виновни по същите обвинения бяха признати и сестра му Серап и брат му Гювен

Турският съд осъди основателя на крипто борсата Thodex на 11 196 години затвор. Фарук Фатих Йозер, рат му и сестра му са осъдени на по 11 196 години затвор за измама на инвеститори за милиони долари. 29-годишният Йозер избяга в Албания през 2021 г. с активите на инвеститорите, след като неговата борса Thodex внезапно се срина. През юни той беше екстрадиран в Турция и признат за виновен за пране на пари, измама и организирана престъпност.

Йозер е заявил пред съда, че “не би действал толкова аматьорски”, ако намерението му е било престъпно. “Достатъчно умен съм, за да ръководя всяка институция на Земята”, цитира думите му агенция Anadolu. “Това е видно от тази компания, която създадох на 22-годишна възраст.”

В бърз процес в Истанбул за виновни по същите обвинения бяха признати и сестра му Серап и брат му Гювен. Прокурорите бяха поискали Йозер да бъде осъден на 40 562 години затвор.

Подобни извънредни присъди са често срещани в Турция след премахването на смъртното наказание през 2004 г., за да се подпомогнат усилията за присъединяване към Европейския съюз.

През 2022 г. Аднан Октар, проповедник на телевизионна секта, е осъден на 8658 години затвор за измами и сексуални престъпления. Същата присъда получиха и десет негови последователи.
Турците започнаха да използват криптовалути като защита срещу големия срив на лирата, който започна преди повече от две години. Thodex, основана през 2017 г., е една от най-големите борси за виртуални валути в страната.

Йозер придоби национална слава като финансов специалист и си проправи път, като се сприятели с видни проправителствени фигури. През април 2021 г. обаче платформата внезапно се срина. Активите на инвеститорите изчезват, а Йозер се укрива.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране