26.03.2021 | 20:52
В Турция пак ще могат да гласуват, без да знаят български
ЦИК се нови методически указания след вдигане на високоалкохолни скандали от Ерхан Чаушев. На моменти шефката на Комисията се обръща към него плахо с думите: „Добре, спокойно“

Десетки хиляди гласоподаватели на ДПС ще бъдат допуснати да гласуват на 4-ти април, без да знаят една дума на български и без да имат връзка със страната ни. Това може да доведе до 5 допълнителни мандата за ДПС. За това предупреди евродепутатът Ангел Джамбазки, който е и водач на листите на ВМРО в Бургас и Благоевград.

Причината е решението на ЦИК за промяна на методическите указания към секционните избирателни комисии в чужбина. Според новите указания няма да се изисква подписването на декларация пред секционните комисии от гласуващите, които не са в изборните списъци, че няма да гласуват другаде. Така декларациите могат да се носят вече попълнени. Това ще доведе до по-голямо гласуване в традиционно добре организираните избиратели на ДПС в Турция.

“Затова е много важно да се изисква попълване на декларациите пред очите на избирателната комисия, както е тук. Не вкъщи, не на улицата, не да я получиш попълнена. На място!”, написа Джамбазки.

До промяна на указанията се стигна след вдигане на скандали на останалите членове на ЦИК от Ерхан Чаушев, който е представител на ДПС. Поведението му е такова, че на заседанието се стига до тъжно-комичния момент председателят на ЦИК да се обръща към него плахо с думите: „Добре, спокойно“. Доводите на Чаушев бяха, че при попълване на декларации за дописване в изборните списъци в страната няма изискване това да става пред членовете на комисията, следователно това е дискриминация, както и, че подписването в секциите ще доведе до струпване на хора в помещенията, което в недопустимо с оглед на противоепидемичните мерки.

“Сънародници, ДПС натиска мощно и много нагло. И лобира за около седемдесет хиляди турски гласа. Това са пет мандата! Пет мандата на султан Ердоган! А подлата ръка, която ДПС получи в осъществяването на целите си, е на Демократична България. Жалко, че не сме изненадани. Ще позволим ли изборният туризъм отново да определя бъдещето ни?”, алармира Джамбазки.

Той написа още, че като част от предизборната кампания у нас (и в Турция) турски и протурски ориентирани политици обикалят там, където ДПС има сериозен електорат, и говорят колко е важно да се гласува на тези избори и какво значение ще имат те за гласоподавателите им. “И с ясното съзнание, че изборите са важни, тази антибългарска партия започна своите постъпления, за да си осигури още повече гласове. Направи го чрез поправка в методическите указания на ЦИК, която, под фалшивия флаг да не стават опашки в секциите във време на пандемия, ще унищожи усилията ни да се преборим срещу фалшивите гласове от Турция, които определят нашето бъдеще”, написа още Джамбазки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране