18.09.2019 | 16:17
Ваклин се кандидатира за общински съветник в София, жена му го предлага
Той е регистрирал в Общинската избирателна комисия инициативен комитет

Строителният предприемач Александър Ваклин, който в основен свидетел по делото срещу бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, ще участва в местните избори в София като независим кандидат за общински съветник. На 16 септември Ваклин е регистрирал в Общинската избирателна комисия инициативен комитет, в който участват Лили Маркова-Ненова, Александър Димитров и Полина Ваклин.

В началото на септември стана ясно, че и Иванчева събира подписи за участие в местните избори с намерение да се кандидатира за кмет на столицата.

Строителният предприемач стана известен през април миналата година след ареста на Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Те бяха задържани пред сградата на Министерството на спорта в служебния автомобил на район „Младост“, в който бяха открити банкноти в размер на 56 000 евро. Огледът показа, че това са предварително белязани пари, маркирани от полицията и предадени като подкуп от Ваклин. Арестуван бе и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, обвинен в посредничество при корупционния акт. В Дюлгеров също бяха намерени 14 000 евро от белязаните банкноти.

Прокуратурата и антикорупционната комисия, които ръководеха разследването, обявиха, че предприемачът е започнал да им сътрудничи, след като в продължение на една година администрацията на „Младост“ е възпрепятствала строителство на негов проект на територията на района, въпреки че инвеститорът е разполагал с разрешение от главния архитект на София Здравко Здравков. Ваклин подава и жалба по съдебен път срещу бездействието на общината, след което с него се свързват „посредници“, за да му кажат, че проблемът му „няма да се разреши“ заради недоволството на кметицата Иванчева. Комуникацията със строителя е продължила, като се стига до предаване на информацията, че решаването на проблема ще струва по 20 евро на квадратен метър (по думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев), или общо 250 000 евро. Поради факта, че Ваклин е планирал и втори обект с площ от 49 000 кв. м. РЗП в „Младост“, общата предполагаема цена за поискания подкуп е стигнала до половин милион евро, които да се изплащат на етапи. Преди първото предаване на парите строителният инвеститор е предупредил прокуратурата, така се стига и до арестите на 17 април 2018 г.

Срещу Иванчева беше повдигнато обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери, за което се предвижда лишаване от свобода между 10 и 30 години. На 15 април 2019 г. Иванчева беше призната за виновна на първа инстанция, като Специализираният съд й наложи наказание „лишаване от свобода за 20 г.“ и парична глоба от 10 000 лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране