10.09.2020 | 2:10
Ваксината на „Астра Зенека“ срещу COVID-19 води до инвалидизация
Миналия месец Европейският съюз сключи с производителя договор за доставка на поне 300 млн. дози

Остра и опасна странична реакция сложи временна пауза на фаза 3 от разработката на най-чаканата от всички ваксини срещу COVID-19 – Оксфордската. Фармацевтичният гигант „Астра Зенека“ обяви вчера, че ефектът е бил наблюдаван при един пациент – доброволец от Острова, но не съобщи в какво се изразява той.

Анонимен доброволец, преминал през същата според него реакция, обаче разкри в социалните мрежи, че най-вероятно става дума за едно и също и при двамата – остро възпаление на гръбначния мозък, което може да доведе до трайни и непреодолими последици. Медицинското наименование на болестта е трансверзален миелит, който е бил докладван от фарма компанията още в края на фаза 2, пише Lupa.bg.

Миналия месец Европейският съюз сключи с „Астра Зенека“ договор за доставка на поне 300 млн. дози.

„Доброволно направихме пауза във ваксинациите, за да позволим анализ на данните за сигурност от независима комисия“, заяви в комюнике говорител на компанията. „Това е рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията“, добави той.

Какво може да причини ваксината? 

Остър трансверзален миелит при демиелинизираща болест на централната нервна система е възпалителен процес на гръбначния мозък, обхващащ напречника му, настъпил в хода на демиелинизираща болест на централната нервна система.

При демиелинизиращите заболявания на централната нервната система се нарушава миелиновата обвивка на невроните. Това увреждане възпрепятства провеждането на сигнали в засегнатите нерви. От друга страна, намаляването на проводимостта води до намалена сетивност, отслабване на двигателните функции и други нарушения, в зависимост от това кои нерви са включени в процеса.

Заболяването най-често се дължи на вторичен процес след вирусна, бактериална или друга хематогенна инфекция, множествена склероза и др.

Клиниката на остър трансверзален миелит при демиелинизираща болест на централната нервна система се характеризира със слабост и изтръпване на крайниците и моторен, сетивен и сфинктерен дефицит под нивото на увреда, силна коренчева болка в гърба.

Лечението на остър трансверзален миелит при демиелинизираща болест на централната нервна система се състои в приложение на имуносупресираща терапия в началните етапи, като при остатъчна симптоматика главна роля взема рехабилитационната терапия.

Прогнозата на състоянието не е оптимистична. Инвалидизацията е тежка, налице е тежък неврологичен дефицит.

В същото време Русия се готви да патентова своя втора ваксина срещу коварния вирус, като за целта препаратът вече се намира във фаза 2.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране