08.04.2021 | 14:07
Ваксинираните с „АстраЗенека“ да следят за определени симптоми
Възможни са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане

При какви симптоми ваксинираните с „АстраЗенека“ трябва да се обърнат към лекар. Това разясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, уточнявайки, че случаите на тромбоза след ваксинация са изключително редки.

И все пак до две седмици след ваксинацията може да се появят следните симпоми, при които трябва да се обърнем към лекар: задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане.

Изключително рядко се наблюдава тази нежелана лекарствена реакция, все още категорично не може да се потвърди връзка, но експертите на ЕМА казват, че намират възможна такава. Проучванията в тази посока ще продължат, коментира Кирилов.

По думите му експертите от Европейската агенция по лекарствата не препоръчват специфична профилактика на поставилите си вече ваксината.

Единственото, което лекарите следва да препоръчат, е да се наблюдава за тези симптоми и ако има такива, ваксинираните да потърсят медицинска помощ, посочи още Кирилов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране