31.03.2021 | 9:50
Ваксинираните с АстраЗенека да ядат домати…
Проф. Кантарджиев: Два милиона българи имат имунитет към коронавируса

Към днешна дата около 2 млн. души в България имат имунитет към коронавируса. Това са преболедувалите болестта и ваксинираните, обясни директорът на Националният център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред бТВ. Той е част и от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Кантарджиев твърди, че до края на лятото трябва да сме стигнали ниво, при което заразата няма да може да се разпространява като епидемия в страната.

Професорът пак изпъкна с относително проста рецепта за справяне със сложен медицински въпрос. Във вторник вечерта Германия ограничи употребата на ваксината на АстраЗенека за хора под 60 години заради случаи на тромбози в главата на редица ваксинирани пациенти, предимно жени под 60-годишна възраст,

В Германия близо 2.2 милиона души под 60 години са ваксинирани с тази ваксина. 29 ваксинирани жени са получили съсиреци в главата, а девет от тях са починали.

„Който се ваксинира, около месец да яде повече домати и да пие доматен сок, това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване“, каза Катарджиев в отговор на въпрос за проблемите с ваксината.

Преди време Кантарджиев беше препоръчал на заразените с коронавирус да ядат лимон, топнат в хлебна сода, за да намалят вирусния товар в гърлото си.

Професорът обясни, че всички ваксини имат странични ефекти, но тази се атакува, защото е много евтина. Той коментира, че ваксинираните сега, могат да бъдат спокойни в близките една-две години.

За разхлабването на мерките професорът каза, че има умора и напрежение, както в гражданите, така и в органите, които контролиратспазването на мерките. Според него нищо чак толкова не се разхлабва от 1 април.

„Това, което ми дава успокоение е, че сме стигнали едно плато, макар и доста високо. Мисля, че трябва до седмица да започне спадане на броя на случаите“, посочи Кантарджиев.

Сега властите обмислят и отмяна на зелените коридори за пазаруванена възрастните хора, които са в сила до 10.30 часа сутринта.  Според доц. Ангел Кунчев, ако се работи внимателно с отпускането на мерките, може да се проследи ефектът от тях.

„Опитваме да дадем този отдушник, който дава най-малък риск. Не е проблемът в търговската дейност на моловете, а в социалната им функция да събират много хора“, каза още Кунчев. Моловете засега оставят затворени.

По повод новият най-висок брой новозаразени през последното денонощие, доцентът казапред БНТ, че се избягва да се работи с дневни данни.

„Рано е да се търси кой знае какъв ефект от ограниченията, целта беше да не расте заболеваемостта“, поясни той.

Според експерта данните за България не са толкова лоши на фона на европейските. Той изрази надежда, че вече е достигнат пикът на третата вълна.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране