29.11.2019 | 18:27
Валери Симеонов иска коалиционен съвет за оставката на Бисер Петков
Редно беше да ни кажат, но не съм изненадан, коментира съпредседателят на "Обединени патриоти"

Социалният министър Бисер Петков е подал оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Тя вече е приета.
Аргументът за кадровото решение са „натрупани във времето основания“. „Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания“, пишат от Министерския съвет.

Бисер Петков си тръгва за втори път от правителството. Преди година в разгара на протестите на майки на деца с увреждания министърът сам подаде оставка. След повсеместна подкрепа за министъра, включително и от протестиращите, Борисов отмени напускането му с думите: „Ето ви министъра, щом го харесват, да седнат да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас“.

Съобщението на пресслужбата на МС е лаконично и от него не личи какви са натрупаните във времето основания. То обаче съвпада с новината за поредния драматичен филм за условията, при които държавата се грижи за изоставени деца с увреждания.

В първи коментар за смяната съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов обясни известното – че министърът отдавна иска да напусне правителството. “Докато бях вицепремиер, Бисер Петков още в първото полугодие щеше да си подава оставката. Лично аз съм го убеждавал да остане с оглед на това, че той не е конфликтна личност и до голяма степен балансираше между интересите от една страна на държавата, от друга страна на синдикатите и всички тези неправителствени организации, всички от които се стремят да получат някаква част от държавния бюджет (направо да го кажа),“ коментира Симеонов пред „Флагман“.

Въпреки че не е изненадан от оставката, Симеонов изрази недоволство, че Борисов не е уведомил коалиционните си партньори за кадрова смяна в правителството. „Не знам какви са причините и във вторник сутринта ще искам Политически съвет, все пак за да го коментираме. Ще поискаме свикване на Коалиционен съвет, за да обсъдим този и други въпроси, свързани с бюджета“, каза той.

В социалната сфера по времето на Бисер Петков често имаше напрежение. Министърът се зае да прави реформа в политиката към хората с увреждания, но така и не успя да помири всички лагери в тази сфера. Последният синдикален протест бе предизвикан от опит на финансовия министър Владислав Горанов да направи неплатен първия ден от болничния, но тук Петков бе на позиция, че промени може да има едва при постигане на консенсус между социалните партньори как да се ограничат фалшивите болнични.

Бисер Петков е завършил икономика и организация на вътрешната търговия в УНСС. Доктор по икономика, преподавател в УНСС от 1988 г. Смята се за един от добрите ни експерти в областта на социалното осигуряване. От 2002 до 2003 г. е председател на Държавната Агенция за осигурителен надзор към Министерския съвет. Между 2003 и 2009 г. г. е заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор”. От 8 септември 2011 г. с решение на Народното събрание е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат. В третото правителство на Борисов оглави социалното министерство.

Резервната скамейка на ГЕРБ в областта на социалната политика е пословично къса. Засега подробности за решението на Борисов не се съобщават, не коментира и социалното министерство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране